Možete da kupite sve kreme i serume, ali ako ne hidrirate telo iznutra, nikada nećete imati rezultate kakve želite

- Jedan limun ima oko 20 miligrama vitamina C, što je oko 20 odsto preporučene dnevne doze - ističe dijetetičarka Alisija Galvin, dodajući da je vitamin C veoma koristan za imuni sistem jer deluje kao antioksidant.

Zdravija koža

Ne morate da potrošite čitavo bogatstvo na skupe kreme i tretmane da biste imali zdravu i sjajnu kožu.

- Hidratacija poboljšava kvalitet kože. Možete da kupite sve kreme i serume, ali ako ne hidrirate telo iznutra, nikada nećete imati rezultate kakve želite. Kada je koža hidrirana, sprečava se nastanak znakova starenja poput bora i finih linija - podseća dijetetičarka Džesika Bipen.

Osim toga, istraživanje iz 2017. godine je pokazalo da vitamin C, kojeg u limunu ima toliko, podstiče sintezu kolagena, čineći da koža vremenom izgleda zdravije i mlađe.

Manja nadutost

Ako primećujete da vam je odeća nešto uža u poslednje vreme, voda sa limunom može da bude pomoć koja vam je potrebna.

- Voda sa limunom smanjuje nadutost jer deluje kao diuretik, što zapravo znači da sprečava zadržavanje vode - kaže nutricionistkinja Džodi Gribel.

Manji rizik od kamena u bubregu

Ne samo što je bolno, već je kamenje u bubrezima i češće nego što mislite. Jedno istraživanje je pokazalo da oko 8,8 odsto odraslih u nekom trenutku života ima ovaj problem, a konzumiranje vode sa limunom vam može pomoći da to sprečite.

- Ako imate određen tip kamena u bubregu – oksalatni kamen – citrati u vodi sa limunom će pomoći da se kamen rastvori i da ga lakše izbacite - poručuje Galvin.

Bolje varenje

Ukoliko imate problema sa varenjem, dodavanje vlakana u ishranu nije jedino što može da vam pomogne.

- Konzumiranje vode sa limunom ujutru deluje laksativno, posebno ako pijete toplu vodu - kaže dijetetičarka Trista Best.

Mršavljenje

Ukoliko želite da smršate, naravno, najvažnije je da se zdravo hranite i budete fizički aktivni. Međutim, i voda sa limunom može da vam bude od pomoći, te da ubrza mršavljenje.

- Voda može da vam pomogne da budete sitiji, posebno ako je pijete pre jela. Konzumiranje vode sa limunom pre ili tokom obroka, pre ćete biti siti i na taj način ćete uneti manje kalorija - kaže dijetetičarka Bipen.

Autor: Krstarica/Redportal