Ne morate da menjate izgled vašeg aviona ako možete da menjate vazduh oko njega

U glavnom želite da svi drugi ljudi vide vaš avion, posebno oni koji koriste radar i drugi piloti u vazduhu. Jedini izuzetak u ovom pravilu su vojni avioni, koji ne žele da budu vidljivi nikako. Stoga najrazličitije tehnologije su razvijene da bi upravo omogućile da se značajno smanju refleksija i emisija svetlosti, zvuka, i svih drugih formi tragova koji omogućavaju detektovanje aviona.

Upravo iz tog razloga kineski naučnici su predložili nov pristup koji uključuje četvrto stanje materije - plazmu.

Plazma je najčešći oblik materije u univerzumu, ona se nalazi svemu od zvezvda pa do neonskih znakova. Određenu supstancu nazivamo plazmom jer kada se jonizuje, bar deo njenih elektrona se čupaju iz atoma i stvaraju medijum pun čestica negativne energije (elektrona) i pozitivne (atoma).

Upravo ova delimična organizacija je ono što je važno svim istražiačma stealth tehnologija. Kako elektromagnetni talasi, u slučaju radara su radio talasi, interaguju sa plazmom oni pomeraju čestice pod naponom i dotavljaju im energiju. Zato, u principu, možemo da imamo plazmu koja apsorbuje sve radio talase, Kada se apsorbuje vse, možemo onda spravom ovoriti da je nešto nevidljivo.

Postoji ogroman jaz između teorije takve stelth tehnolgije i njene primene. Međutim, kineski naučnici javljaju da su uspešno premostili taj jaz. Kako se navodi, dva pristupa su testirana.

U prvom slučaju, radioaktivni materijal je posravljrn na specifičnim mestima. Kako se raspada jonizije okružanje i stvara plazmu oko cele letilice.

Glavna tvrdnja tima jeda se na ovaj način različite vrste aviona mogu konvertdovti u stelt avione.

Autor: redpotasl