Ne mogu da primoraju Spejs Iks i Ilona Maska da prekinu saradnju sa Rusima

Pentagon radi na tome da spreči rusku vojsku da koristi satelitske internet komunikacione sisteme „Starlink“, piše izdanje „Defence One“, pozivajući se na pomoćnika šefa Pentagona Džona Plamba.

Prema informaciji izdanja, Plamb tvrdi da Pentagon sarađuje sa Ukrajinom i „Spejs Iks“ kako se ne bi dozvolilo Rusiji da koristi satelitske internet komunikacione sisteme.

Zvaničnik Pentagona je, kako je naveo „Defence One“, takođe istakao da američko Ministarstvo odbrane ne može da primora „Spejs Iks“ da prestane da servisira postojeće sisteme „Starlink“ u Rusiji, prenosi Sputnik.

- Moskva, pritom, navodno, nabavlja satelite na crnom tržištu - ocenio je Plamb.

Pored toga, pomoćnik šefa Pentagona je ocenio da je „Spejs Iks“ odličan partner, govoreći o tome da li kompanija radi dovoljno kako bi sprečila Moskvu da koristi sisteme.

Sredinom oktobra 2023. godine američki biznismen i milijarder Ilon Mask izjavio je da „Spejs Iks“ više ne može da plaća servisiranje „Starlinka“ u Ukrajini zbog velikih troškova kompanije.

Kompanija "Spejs Iks" tražila je od Pentagona da preuzme pokrivanje troškova. Kasnije je Mask potvrdio da će nastaviti finansiranje održavanja „Starlinka“ u Ukrajini.

Autor: sputnik.rs