Da li ste ga do sad konzumirali?

Posebno može poboljšati probavu i rad creva ukoliko ga pijete svakog jutra.

Stručnjaci kažu da bi ovaj napitak, ako se konzumira pre jela, mogao pomoći u mršavljenju. Možete ga napraviti samo za par sekundi, veoma je praktičan.

Deluje tako da produžava osećaj sitosti, sprečava prekomerno konzumiranje i nepotrebno grickanje te time pomaže u naporima da održavate zdravi način ishrane.

Sve što vam je potrebno je čaša vode i kašika čia semenki, a možete dodati krišku limuna za ukus i dodatne zdravstvene benefite, piše B92.

Čia semenke u ishrani se koriste od vremena Azteka, a navodno je to bila glavna namirnica za preživljavanje ratnika. Obiluju vlaknima i proteinima koji su poznati po unapređivanju zdravlja creva i suzbijanju gladi. Zbog dužeg perioda potrebnog za razgradnju vlakana, ujedno vam pomažu da se osećate siti duže vreme.

Foto: feelgoodfoodie.net

Konzumacija čaše vode s dodatkom čia semenki 30 minuta prije obroka potencijalno pomaže u smanjenju unosa i održavanju kontrole porcija.

- Čia semenke mogu sprečiti glad jer im je potrebno duže vreme da se probave. Mogu pomoći u sprečavanju gladi i smanjiti prejedanje - kaže dijetetičarka i nutricionistkinja dr Tara Kolingvud.

Jedna kašika semenki koju dodate u vodu mogla bi vam pomoći da se osećate siti i sprečiti prejedanje. Konzumiranje vode od čia semenki ujutro posebno može poboljšati vašu probavu i poboljšati rad creva.

Jedna studija je otkrila da su se osobe koje su za doručak konzumirale 7-14 g čia semenki u jogurtu osećale sitije i jele manje, u poređenju s onima koji su jeli jogurt bez semenki.

Časopis Journal of Medical and Health Sciences objavio je članak u kojem je naglašeno da su čia semenke, uz niskokaloričnu dijetu, dovele do značajnog gubitka težine, piše Express.

Autor: b92.net