Obratite pažnju na sadržaj pića i hrane ☝️

Napici za hidrataciju bez šećera, poput gaziranih i sportskih pića sa veštačkim zaslađivačima, često se promovišu kao zdravija alternativa onima sa šećerom. Međutim, njihova dugoročna konzumacija može imati štetne posledice po zdravlje.

Iako ne sadrže kalorije, pića sa veštačkim zaslađivačima mogu zbuniti metabolizam. Studije pokazuju da redovno konzumiranje ovih zaslađivača može poremetiti prirodnu regulaciju gladi i šećera u krvi, povećavajući rizik od gojaznosti i dijabetesa. Veštački zaslađivači, poput aspartama i sukraloze, takođe mogu promeniti sastav crevne flore, što može negativno uticati na probavu i imuni sistem.

Još jedan problem je što ovakva pića često sadrže elektrolite i druge aditive, koji mogu biti nepotrebni za prosečnog korisnika. Na primer, sportski napici su dizajnirani za one koji intenzivno vežbaju, dok kod osoba sa umerenim nivoom aktivnosti mogu izazvati neravnotežu elektrolita u telu.

Umesto ovih napitaka, najbolji izbor za hidrataciju ostaje obična voda. Za dodatni ukus, limun, krastavac ili nane mogu osvežiti vodu, bez rizika po zdravlje. Takođe, biljni čajevi bez dodatih zaslađivača su zdrava i prirodna opcija za dnevnu hidrataciju.

Autor: Balša Stupar