Unapredite oralnu higijenu uz ove navike ☝️

Navike koje razvijamo svakodnevno igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja naših zuba. Pravilna oralna higijena je osnovna i počinje redovnim pranjem zuba. Preporučuje se pranje zuba dva puta dnevno, ujutru i uveče, koristeći pastu sa fluorom. Fluor pomaže u jačanju zubne gleđi i smanjenju rizika od karijesa.

Osim toga, važno je koristiti zubni konac jednom dnevno. Mnogi zaboravljaju ovaj korak, ali on omogućava uklanjanje ostataka hrane i plaka između zuba, gde četkica ne može da dopre. Ispiranje usta antibakterijskim rastvorom takođe može doprineti smanjenju bakterija i osveženju daha.

Zdrava ishrana je još jedna korisna navika za očuvanje zuba. Ograničite unos slatkiša i gaziranih pića, jer oni doprinose eroziji gleđi i stvaranju karijesa. Umesto toga, unosite hranu bogatu kalcijumom, kao što su mlečni proizvodi, koja jača zube.

Na kraju, redovne posete stomatologu su ključne za rano otkrivanje problema i profesionalno čišćenje zuba. Usvajanje ovih navika može značajno doprineti dugotrajnom zdravlju vaših zuba i osmeha.

Autor: Balša Stupar