Izbegavajte ih ☝️

Nega zuba je ključna za celokupno zdravlje, ali mnogi nisu svesni da određene svakodnevne navike mogu značajno narušiti zdravlje zuba.

Prva štetna navika je prekomerno konzumiranje gaziranih pića i slatkiša. Šećeri iz hrane i pića se pretvaraju u kiseline koje nagrizaju zubnu gleđ, što može dovesti do karijesa. Zamenite ove namirnice vodom i zdravijim užinama kako biste zaštitili zube.

Druga loša navika je grickanje leda. Ova navika, posebno česta kod ljudi tokom leta, kada dobijaju led u piću, zapravo je izuzetno štetna. Iako je led bezopasan na prvi pogled, njegovo grickanje može prouzrokovati sitne pukotine na zubima, koje se vremenom mogu proširiti i izazvati ozbiljnije probleme. Umesto toga, pokušajte da se oslobodite ove navike i sačuvate zube od nepotrebnog oštećenja.

Treća navika koja oštećuje zube je nepravilno pranje zuba. Previše snažno četkanje može oštetiti zubnu gleđ i desni, što može rezultirati osjetljivošću zuba i povlačenjem desni. Koristite četkicu sa mekanim vlaknima i nežne pokrete kako biste očistili zube bez oštećenja.

Na kraju, pušenje je jedna od najštetnijih navika. Ne samo da pušenje izaziva promenu boje zuba, već povećava i rizik od bolesti desni i raka usne šupljine. Prestankom pušenja ne samo da čuvate svoje zube, već i svoje celokupno zdravlje.

Izbegavanjem ovih štetnih navika, možete značajno poboljšati zdravlje vaših zuba i održati blistav osmeh.

Autor: Balša Stupar