Ovakvi incidenti su izuzetno retki, sa samo nekoliko dokumentovanih slučajeva u naučnoj literaturi

U jednom od retko medicinski dokumentovanih slučajeva, čoveka iz Filadelfije je ubola pčela direktno u oko, odnosno očnu jabučicu, što je izazvalo ozbiljne posledice.

Većina ljudi strahuje od ideje da budu ubodeni od strane pčele bilo gde na telu, ali zamislite da vam jedan od tih zujalica ubode žaoku pravo u očnu jabučicu dok se opušteno šetate. Nažalost, to se desilo jednom veoma nesrećnom 55-godišnjem čoveku iz Filadelfije, nakon čega se javio lekaru sa ozbiljno pogoršanim vidom i bolom u desnom oku. Pacijent je rekao doktorima da je odmah otišao u bolnicu nakon uboda, i da su mu tamo izvadili pčelinju žaoku i poslali ga kući. Ispostavilo se da nisu obavili dobar posao jer je deo žalca ostao u oku čoveka.

Prilikom pregleda desnog oka dva dana nakon uboda, oftalmolozi su otkrili da je oko bilo otečeno, upaljeno i krvavo, sa vidljivim krvnim podlivom na dnu dužice. Čovek je takođe osećao mnogo bola, a brz test je pokazao da mu se vid pogoršao do te mere da jedva može da izbroji prste.

Detaljnim pregledom oka pomoću mikroskopa i jakog svetla, doktori su uspeli da identifikuju problem - oštar fragment žaoke na granici između rožnjače i beonjače oka. Izvukli su ga sa specifičnim mikro-pincetama za oftalmologiju i prepisali mu terapiju u vidu antibiotika i kapi za oči.

Oporavak je trajao dugo, jer mu se vidi u potpunosti vratio tek nakon pet meseci. Što se tiče načina na koji je čovek uspeo da bude uboden u oko, detalji nisu poznati, ali se pretpostavlja da je bio veoma nesrećan, jer su ovakvi incidenti izuzetno retki, sa samo nekoliko dokumentovanih slučajeva u naučnoj literaturi.

Autor: Redportal.rs