Detelina sa 63 lista je ušla u Ginisovu knjigu rekorda, oborivši prethodni rekord deteline sa 56 listova

Jošira Vatanabe (45) s pravom može sebe smatrati najsrećnijim čovekom na svetu nakon što je postavio novi Ginisov rekord uzgojivši detelinu sa 63 pojedinačna lista.

Šta donosi više sreće od četvorolisne deteline? Pa, petolisna detelina, naravno. Po toj logici, što više listova detelina ima, to donosi više sreće, pa je Jošira Vatanabe možda najsrećniji čovek na svetu jer je prvi koji je ikada uzgojio detelinu sa 63 lista. Njegova neverovatna priča počela je 2009. godine kada je počeo da bere deteline sa više od tri lista i sadi ih u svojoj kućnoj bašti. Mala biljka je prilično otporna, tako da je sve što je morao da uradi bilo unakrsno oprašivanje kako bi dobio izuzetne primerke sa do 20 listova. U tom trenutku je počeo da sanja o postavljanju novog svetskog rekorda, ali nikada nije sanjao da će to učiniti sa detelinom sa 63 lista.

- Detelina je uobičajena biljka koju možete naći svuda, tako da kad god sam video četvorolisnu, petolisnu ili sedmolisnu detelinu pored pirinčanih polja ili parkova, nosio sam je kući. Pošto se broj listova povećavao iz godine u godinu, odlučio sam da ciljam na Ginisov rekord - rekao je Vatanabe za Ginisovu knjigu rekorda.

Stari rekord koji je Jošira Vatanabe želeo da obori postavio je drugi Japanac, Šigeo Obara, 2009. godine, sa detelinom koja je imala 56 listova. Nije bio najlakši izazov, ali kako je nastavio da uzgaja deteline sa sve više i više listova svake godine, ovaj amaterski baštovan počeo je da sanja o obaranju rekorda svog sunarodnika.

Do 2020. godine, Vatanabeova tehnika unakrsnog oprašivanja već je dala impresivne rezultate. Te godine je uzgajao detelinu sa 49 listova, a sledeće godine se veoma približio izjednačavanju rekorda sa detelinom sa 55 listova. Ali onda se desilo nešto neočekivano – broj listova je prestao da raste.

- Ponekad broj listova može da se smanji, ili ponekad završiš sa običnom trojolisnom detelinom. Znamo da su geni uključeni u veći broj listova, ali tačno ne znamo kako to funkcioniše - objasnio je baštovan.

Ali baš kad je bio na ivici da izgubi nadu da će ikada oboriti Obarin rekord, 2023. godine Jošira Vatanabe uspeo je da uzgoji detelinu sa ni manje ni više nego 63 pojedinačna lista.

- Pošto su listovi manji od standardne deteline, teško je prebrojati broj listova. Kada sam brojao ovu detelinu koja je oborila rekord, trebalo mi je više od sat vremena - objasnio je Vatanabe.

Autor: Redportal.com