U poslednje 3 godine u Slovačkoj registrovano nekoliko slučajeva napada medveda na ljude

Evropska komisija pristala je da odobri kontroverzni zakon Slovačke kojim se dozvoljava ubijanje medveda u zamenu za podršku Bratislave Zakonu o obnovi prirode, koji je usvojen tesnom većinom u ponedeljak, izvestio je Politico, pozivajući se na tvrdnje zamenika slovačkog premijera i ministra životne sredine. Tomaš Taraba.

- Jasno smo stavili do znanja da ne možemo podržati (Zakon o obnovi prirode) ako ne dobijemo odobrenje za naše novo zakonodavstvo o medvedima. I to se dogodilo - rekao je Taraba.

Evropska komisija je demantovala Tarabinu tvrdnju, ali je njegov kabinet dostavio Politiku dopis u kojem evropski komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičijus, prema rečima slovačkog ministra, daje privremenu podršku slovačkom zakonu koji dozvoljava ubijanje medveda u blizini sela. i gradova, ali i traži od njega da glasa za usvajanje zakona EU o obnovi prirode.

- Kao što je dogovoreno na sastanku u četvrtak, naši stručnjaci su sada što detaljnije razmotrili novi slovački zakon o izmenama i dopunama Zakona o civilnoj zaštiti i Zakona o prirodi i sa zadovoljstvom mogu da podelim sa vama da su zaključili da je novi zakon , čini se da je u velikoj meri u skladu sa Direktivom o staništima EU. Ali postoje neke odredbe za koje će usklađenost sa pravom EU u velikoj meri zavisiti od načina na koji se primenjuju. Verujem da vam moj odgovor daje potrebnu sigurnost i da su razgovori koje ste vodili sa mojim timom prošle nedelje takođe razjasnili vaša poslednja otvorena pitanja u vezi sa Zakonom o obnovi prirode i uverili vas iu tom pogledu. Računam na vašu podršku i radujem se što ću vas videti u Luksemburgu na Savetu za životnu sredinu - navodi se u belešci.

Sinkevičijus insistira da nije u pitanju trgovina. – To je veoma čudna glasina. Nije bilo razgovora i pregovora: medvedi o Zakonu o obnovi prirode. Nije bilo trgovine ili sličnog, rekao je Sinkevičijus i dodao da EK nije napravila nikakve ustupke da bi dobila podršku Slovačke za Zakon o obnovi prirode.

Ali prema Tarabi, Sinkevičijusov memorandum je „signal koji su tražili“ da glasaju za Zakon o obnovi prirode.

Taraba, koji je ministar koga je predložila ultranacionalistička i desno-populistička Slovačka nacionalna partija (SNS), ranije je najavio da planira da se usprotivi usvajanju Zakona o obnovi prirode, ali je u ponedeljak promenio stav, govoreći pred Saveta za životnu sredinu EU da je Slovačka već ispunila ciljeve ovog zakonskog rešenja.

U poslednje tri godine u Slovačkoj je registrovano nekoliko slučajeva napada medveda na ljude, što je ovom problemu dalo političku dimenziju. Posle burne debate u javnosti, slovački parlament je početkom ovog meseca usvojio Zakon koji omogućava Vladi da izdaje hitne dozvole za ubijanje medveda koji se približavaju naseljenim mestima.

Organizacije za zaštitu životne sredine osudile su zakon, navodeći da krši stroga pravila EU o okolnostima i uslovima pod kojima se zaštićene životinjske vrste, poput medveda, mogu ubijati.

Advokat organizacije ClientEarth Joanis Agapakis ocenio je da je objavljena beleška "zabrinjavajuća" i da su nalazi naznačeni u njoj "sumnjivi".

- Zakoni EU nude veliku fleksibilnost u rešavanju zabrinutosti za bezbednost ljudi, ali pucanje je apsolutno poslednje sredstvo među strogim kriterijumima. Takve reakcionarne mere su neefikasne u prevazilaženju problema divljih životinja i u suprotnosti su sa međunarodnim i zakonima EU o prirodi. Ovaj potez će samo dovesti do daljeg kršenja zakona, a neće sprečiti tragične događaje - rekao je Agapakis.

Autor: redportal.rs