Internet pretraživač za iznajmljivanje smeštaja Holidu analizirao je najkišovitije gradove u Evropi.

Koristeći podatke iz aplikacije World Weather Online, oni su rangirali gradove na osnovu prosečnog broja kišnih dana u mesecu, kao i statistike prosečnih dnevnih padavina.

S obzirom da Bergen u proseku ima 12,7 kišnih dana mesečno i 8,8 milimetara padavina dnevno, Holida je drugi najveći grad Norveške proglasio za najkišovitiji grad u Evropi. I nije jedini koji je to učinio.

Turistička zajednica grada Bergena u svojim marketinškim aktivnostima često pominje kišu, a stavljaju je i na svoje razglednice. Norvežani se ne plaše kiše - uostalom, oni ne veruju da postoji loše vreme, samo loše obučena osoba.

Naprotiv, podstiču sve zainteresovane da ih posete bez obzira na vremensku prognozu – od njihovih prelepih parkova i fjordova do zanimljivih muzeja i galerija.

Zašto toliko pada kiša u Bergenu?

Bergen ima jedinstven geografski položaj. Nalazi se na jugozapadu Norveške na obali Severnog mora i okružen je sa sedam planina, što ga čini osetljivim na dugotrajne i obilne padavine.

Najduže neprekidno kišno vreme u Bergenu zabeleženo je krajem 2006. i početkom 2007. godine. Kiša je padala čak 85 dana zaredom – od 29. oktobra do 21. januara. Najduža kontinuirana kišna sezona u letnjim mesecima bila je 1952. godine, kada je kiša padala bez prestanka od 1. do 24. juna.

Autor: B92.NET/PUNKUFER.HR