Tvrdi se da je dron već testiran u ratu protiv Ukrajine

Ruski odbrambeni kompleks razvio je kvadrokopter-bombarder Golub, sposoban da nosi veliki broj granata.

Novi udarni dron predstavljen je na izložbi HeliRussia-2024 u Moskvi. Tvrdi se da je dron već testiran u ratu protiv Ukrajine.

Stratim je rekao da je bombarder sposoban da nosi sisteme kupole koji mogu da ispaljuju 12 granata ili jedan minobacački metak od 82 mm. Prema rečima programera, dron je sposoban da isporučuje teret težine do 10 kilograma.

Može nositi do 7-10 kg na kratkim udaljenostima pri brzini od 40 km/h kaže se u specifikacijama. Domet je do 10 km. Težina drona je oko 7 kilograma.

Okvir za napajanje drona štampan je na 3D štampaču. Programeri kažu da je dron u predproizvodnom obliku i da mogu da proizvedu desetine takvih proizvoda na svom mestu. Dodaju i da je njihov dron sposoban za automatsko ciljanje.

- Dron može da koristi tehnologiju 'mašinskog vida' da fokusira kameru da izvrši bombardovanje. Bez učešća operatera, lebdi iznad određenog kvadrata kamere - tvrde programeri.

Ruska kompanija Stratim osnovana je 2022. godine i ima malo iskustva u proizvodnji dronova. Kvadrokopter-bombarder Golub je u predproizvodnom stanju i nije usvojen u ruskom Ministarstvu odbrane.

U Ukrajini se koriste tehnologije "mašinskog vida" za jurišni dron Ljuti, koji se već dokazao preciznim udarima po ciljevima u Rusiji.

Autor: redportal.rs