Izrael tvrdi da su u ratu već šest meseci, a da je generator toga Iran

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) kontraadmin Danijel Hagari kaže da je načelnik Generalštaba general-potpukovnik Herci Halevi zaključio procenu sa šefom CENTCOM-a, generalom Majklom Erikom Kurillom, o pretnji Irana od napada na Izrael.

- Održali smo zajedničku procenu situacije, kako bismo osigurali da naša koordinacija bude čvrsta - kaže Hagari.

On kaže da još uvek nema promena u uputstvima civilima usred pojačane uzbune o potencijalnom iranskom napadu.

- Ako dođe do bilo kakvih promena, odmah ćemo obavestiti [javnost] - kaže Hagari, naglašavajući da civili i dalje treba da budu na oprezu, jer je protivvazdušna odbrana Izraela „među najboljima na svetu, ali nije hermetička“.

- Mi smo u ratu poslednjih šest meseci i nosili smo se sa svim postojećim pretnjama. Naša odbrana je spremna i zna kako da se nosi sa svakom pretnjom pojedinačno. Takođe smo spremni za napad, sa raznim mogućnostima, da zaštitimo građane Izraela - kaže on.

Hagari optužuje Iran za „eskalaciju situacije na Bliskom istoku“ usred rata u Gazi. „Znaćemo kako da radimo gde god je potrebno“, kaže on.

Odgovarajući na pitanje o procenama IDF-a o pretnji Iranu, Hagari kaže da Teheran deluje protiv Izraela od početka rata, navodeći napade svojih zastupnika u Jemenu, Iraku, Siriji i Libanu.

- Mi smo delovali protiv njih [svih] od početka rata“, kaže on. „Iran eskalira, gurajući se na regionalnu eskalaciju. Znaćemo kako da se nosimo sa iranskom pretnjom. Dobro smo pripremljeni i znaćemo kako da odgovorimo na bilo šta - kaže on.

Autor: kurir.rs