Dodaju da će se vojnici rotirati na šest meseci ili godinu dana

Albanija je odlučila da do kraja 2027. godine produži učešće svojih vojnika u Kforu, dok Slovenija najavljuje veće prisustvo. U Bugarskoj je organizovan svečani ispraćaj vojnog kontingenta od 100 vojnika koji će dodatno ojačati misiju NATO-a na Kosovu i Metohiji

Savet ministara Albanije odlučio je da do kraja 2027. godine produži učešće pripadnika oružanih snaga te zemlje u međunarodnoj vojnoj misiji Kfor na Kosovu, prenose mediji na albanskom.

Dodaju da će se vojnici rotirati na šest meseci ili godinu dana, a odluka o produženju misije odnosi se na period od 31. decembra ove do 31. decembra 2027 godine.

Albanija kao članica NATO-a, trenutno na Kosovu ima oko 100 vojnika u sastavu Kfora.

Svoje vojno prisustvo u sastavu Kfora povećava i Bugarska slanjem još 100 vojnika koji su svečano ispraćeni iz Jambola.

Kontingent je završio obuku u sastavu 42. mehanizovanog bataljona – Jambol i dobio ocenu "borbeno spremnim“, saopštilo je bugarsko ministarstvo odbrane.

Stoltenberg pozdravio napore Slovenije da ojača prisutvo u misiji

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je napore Slovenije da ojača svoje prisustvo u mirovnoj misiji NATO-a na Kosovu i Metohiji (KFOR) i da poveća svoja izdvajanja za odbranu.

Slovenački premijer Robert Golob rekao je, posle razgovora sa Stoltenbergom u Briselu, da konkretniji plan još nije usvojen, ali da je Slovenija izrazila spremnost da više doprinese, posebno stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

Autor: Tanjug