Zelenski je pozvao svetske lidere da učestvuju na predstojećem mirovnom samitu Ukrajine

Rusija okuplja još jednu grupu trupa u blizini granice i sprema se za novi pokušaj ofanzive, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u obraćanju svetskim liderima uoči Samita mira iz Harkova, prenose ukrajinski mediji.

- Rusija je ta koja je jedini izvor agresije i stalno pokušava da proširi rat. Bukvalno sada, ovih dana, branimo se 60 kilometara severoistočno od ovog mesta od još jednog pokušaja ruske ofanzive. Rusija se sprema da pokuša ofanzivne akcije 90 kilometara od Harkova ka severozapadu – druga grupa trupa se okuplja u blizini naše granice. Onaj ko sve to radi ne želi mir - rekao je Zelenski, a prenosi RTS.

On je naglasio da Rusija preti skoro svim svojim susedima, jedina je država koja je zaplenila nuklearnu elektranu i otvoreno je koristi za ucene radijacijom.

- Ne postoji ništa što ne bi postalo oružje za Rusiju, uključujući glad, a to je upravo ono što je svet osetio kada je Ukrajinu pogodila ruska pomorska blokada - naglasio je ukrajinski predsednik.

Zelenski je pozvao svetske lidere da učestvuju na predstojećem mirovnom samitu Ukrajine koji će se održati od 15. do 16. juna u Švajcarskoj. Posebno je apelovao na američkog predsednika Džoa Bajdena koji će, prema izveštajima, verovatno propustiti događaj, i kineskog lidera Si Đinpinga, čije je učešće zemlje još pod znakom pitanja.

- Molim vas, pokažite svoje liderstvo u unapređenju mira – pravog mira, a ne samo pauze između štrajkova. Napori globalne većine su najbolja garancija da će sve obaveze biti ispunjene - rekao je Zelenski.

Autor: Rts.rs