Nakon pritiska iz Ukrajine i nekih njenih evropskih saveznika, SAD su prošle nedelje pristale da promene svoju politiku i dozvole Kijevu da koristi zapadno oružje za udare unutar Rusije

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog izjavio je u utorak da je korišćenje zapadnog oružja za udare unutar Rusije ključna odluka koja će uticati na taktičku avijaciju Moskve i njenu sposobnost da deluje u graničnim oblastima.

Nakon pritiska iz Ukrajine i nekih njenih evropskih saveznika, SAD su prošle nedelje pristale da promene svoju politiku i dozvole Kijevu da koristi zapadno oružje za udare unutar Rusije kao deo svoje kampanje za odbijanje ruske invazije.

Kijev je izjavio da će ovaj korak pomoći u odbijanju ruskih napredovanja i boljoj odbrani teritorije u severoistočnom regionu Harkova.

Ukrajina je često ciljala okupirani Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine, zapadno proizvedenim oružjem. Međutim, nadmašeni u ljudstvu i oružju na bojnom polju, Kijev je molio Vašington da mu dozvoli da napada ciljeve na ruskom tlu američki proizvedenim oružjem, s obzirom na to da je Moskva otvorila novi front u severoistočnom regionu Harkova.

Harkov, drugi po veličini grad u zemlji sa oko 1,3 miliona ljudi, nalazi se na samo oko 30 km od ruske granice.

Zvaničnici američke administracije kažu da je najnovija odluka usko prilagođena borbi u regionu Harkova. Kažu da omogućava Kijevu da koristi oružje koje su isporučile SAD za uzvraćanje vatrom protiv ruskih snaga "koje ih napadaju ili se pripremaju da ih napadnu" sa druge strane granice.

Ukrajina takođe pokušava da razvije svoje oružje – uglavnom fokusirajući se na dronove – kako bi pogodila ciljeve unutar Rusije. Neki ukrajinski dronovi su napadali ruske naftne objekte i vojne ciljeve stotine kilometara daleko od granice.

Jedan od najdubljih pokušaja napada dronovima bio je napad na stanicu za radare dugog dometa u gradu Orsku, koji je 1,800 km (1,115 milja) udaljen od ukrajinske granice.

Autor: Redportal.rs