Reakcija hrvatske policije prema aktivistima dovela do protesta ispred ambasade u Londonu ☝🏻

Južno od Liberlanda, nalazi se Slobodna Republika Verdis, samoproglašena i nepriznata mikronacija nastala na takozvanom džepu 3 koji je predmet teritorijalnog spora između Srbije i Hrvatske.

Džep 3 predstavlja mali priobalni pojas uz Dunav sa strane Hrvatske. Zbog teritorijalnog spora, zvanično ni Hrvatska ni Srbija ne smatraju ovo svojom teritorijom, što je 30. maja 2019. godine iskoristio australijski aktivista Danijel Džekson i po ugledu na češkog političara Vita Jedličku proglasio novu državu. Međutim, njegov Verdis nije naišao na pažnju medija kao Jedličkin Liberlan koji je proglašen 2015. godine.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Verdisa, njegovi osnivači vide ga kao ekološki svesnu, demokratsku naciju koja štiti ljudska prava, teži pomirenju etničkih grupa i sopstvenom međunarodnom priznanju. Jezici koji su u službenoj upotrebi jesu engleski, srpski i hrvatski.

Hrvatska policija je 12. oktobra 2023. godine intervenisala na ovom području i privela aktiviste, tačnije doseljenike Verdisa, među kojima je bio i Džekson, a o čemu je pisao i portal B92. Nakon puštanja na slobodu, doseljenici Verdisa su ispred ambasade Hrvatske u Londonu održali protest, navodeći da je intervencijom hrvatskih vlasti povređeno međunarodno pravo.

Kao i u slučaju Liberlanda koji je proglašen pre skoro deset godina, za sada nema izgleda da će ove mikronacije obezbediti međunarodno priznanje.

View this post on Instagram

A post shared by Daniel Jackson (Данијел Џексон) (@danieljacksonvs)

IZVOR: IG / @danieljacksonvs

Autor: redportal.rs