Teritorijalni spor Srbije i Hrvatske iskoristio češki političar ☝🏻

Slobodna Država Liberland, nepriznata država između Srbije i Hrvatske, postoji skoro čitavu deceniju, ali do danas nije uspela da obezbedi nijedno međunarodno priznanje.

Na današnji dan 2015. godine češki političar Vit Jedlička poslušao je zajedljiv savet jednog političkog oponenta koji mu je rekao da sistem za koji se zalaže može postojati samo u državi koju sam osnuje. Tako je Jedlička odlučio da iskoristi granični spor između Srbije i Hrvatske, pa je na prostoru od 7 kvadratnih kilometara proglasio Liberland.

Granični spor Srbije i Hrvatske postoji kao posledica meandriranja Dunava. Dok zvanični Beograd smatra da međudržavna granica ide sredinom reke, Zagreb tvrdi da polaže pravo na delove u granicama nekadašnjih katastarskih opština koji su se, usled pomeranja toka reke, sada našli na srpskoj strani. Na ovaj način, pojavilo se nekoliko tačaka koje su sporne.

Mada zvanična Hrvatska deo teritorije na kojem je proglašen Liberland ne smatra svojom, njena policija onemogućava pristalicama Liberlanda da stupe na njegovu teritoriju. Službeni stav Zagreba jeste da se ne radi o teritoriji u kategoriji terra nullius, već da je u pitanju predmet spora dve države. S druge strane, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je saopštilo da nova država nije formirana na teritoriji Republike Srbije i samim tim ne ugrožava njen suverenitet.

Proglašenje Liberlanda pokrenulo je niz proglašenja drugih nepriznatih država na tačkama koje su predmet spora Srbije i Hrvatske. Tako je 2019. godine australijski aktivista Danijel Džekson na tzv. džepu 3 proglasio Slobodnu Republiku Verdis.

Autor: redportal.rs