Izložba otvorena do 19. maja ☝🏻

Izložba Otisak vremena Lane Vasiljević i Marije Ćalić otvorena je u petak 29.marta u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.

Milica Josimov, kustoskinja izložbe na otvaranju istakla je da Muzej afričke umetnosti u svom radu posebnu pažnju posvećuje savremenoj afričkoj umetnosti, bilo da dolazi sa afričkog kontinenta ili je reč o domaćim autorima koji referišu na temu Afrike. Polazište izložbe Otisak vremena za obe umetnice je arhiva - jednainstitucionala, muzejska arhiva Pečar, a druga lična/porodična.

Lana Vasiljević prikazuje radove nastale na osnovu arhive svog oca, koji je kaomašinski inženjer brodogradilišta Tito pretežno boravio u Tanzaniji, ali i udrugim delovima sveta - Aziji i Južnoj Americi. Pored svog posla, on je afrički svet prikazivao kroz pisanje, fotografije što je ostavilo veliki utisak na nju tokom detinjstva:

Rasla sam uz skulpture koje je donosio iz Afrike i kasnije sam teks hvatila da je to bila moja inicijacija u skulpturu.

Foto: Marina Lučić/Bojan Džodan

Na izložbi se mogu videti njeni studentski radovi nastali tokom 1992-94. godine. Sama autorka ističe paralelu sa svojim odlaskom u Zimbabve gde beleži jake ustiske:

...gde priroda potpuno preovlađuje i gde sve izgleda kao sa druge planete.

Naglašava da pojedinestvari doživljene nesvesno u mladosti pronađu svoj put kroz život što će publika moći da vidi na izložbi.

Marija Ćalić ističe da se njen rad oslanja na arhivu dr Zdravka Pečara i Vede Zagorac, odnosno da je ova arhiva polazište za nastanak njenih radova. Inspiraciju pronalazi u jednom konkretnom događaju, koji se desio 1955. godine, prilikomzvanične posete Tita Egiptu, zajedno sa političkom, kulturnom, intelektualnom elitom. Njen rad ne predstavlja realan istorijski tok i politički kontekst, većautorka putem postupka kolažiranja, dekonstrucije, razgradnje pa ponovno grefotografisanja stvara novu realnost (metarealnost) koja daje prostor zauključivenje mitologije i slika, koje mi kao pojedinci imamo o Egiptu (kroz filmove, knjige itd), a odnosi se na simbole trajanja, večnosti, prolaznosti života i smrti.

Izložbu koja će biti otvorena do 19. maja, pratiće stručna i autorska vođenja, kao i radionice za najmlađe posetioce koje se održavaju svake nedelje u 11 časova. Prvo vođenje zakazano je za nedelju 31. mart.

Foto: Marina Lučić/Bojan Džodan

Autor: redportal.rs