Na kojim principima se zasniva? ☝️

Integrativna medicina je pristup zdravstvenoj zaštiti koji kombinuje najbolje iz konvencionalne medicine i komplementarnih terapija kako bi se postiglo celovito lečenje pacijenta. Ovaj pristup prepoznaje da zdravlje nije samo odsustvo bolesti, već stanje fizičkog, mentalnog i emocionalnog blagostanja.

Osnovni princip integrativne medicine je holistički pristup, što znači da se pacijent posmatra kao celina, a ne samo kroz prizmu simptoma ili bolesti. Lekari koji praktikuju integrativnu medicinu koriste različite metode lečenja, uključujući konvencionalne lekove i hirurške intervencije, ali i komplementarne terapije kao što su akupunktura, masaža, meditacija, nutricionizam, fitoterapija i joga.

Jedna od ključnih prednosti integrativne medicine je individualizacija terapije. Svaki pacijent je jedinstven, te se terapijski planovi prilagođavaju njihovim specifičnim potrebama, životnom stilu i preferencijama. Na primer, pacijent sa hroničnim bolovima može koristiti konvencionalne lekove protiv bolova, ali i akupunkturu i meditaciju kako bi se smanjila nelagodnost i stres.

Integrativna medicina takođe stavlja veliki naglasak na preventivu. Pacijentima se savetuju promene u ishrani, fizička aktivnost i tehnike upravljanja stresom kako bi se unapredilo opšte zdravlje i sprečile bolesti.

Autor: Balša Stupar