Hloropikrin je agens koji je zabranila Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) sa sedištem u Hagu

Sjedinjene Američke Države optužile su danas Rusiju za kršenje zabrane upotrebe hemijskog oružja tvrdeći da je koristila agens hloropikrin protiv ukrajinskih trupa.

- Upotreba ovakvih hemikalija nije izolovan incident i verovatno je vođena željom ruskih snaga da izbace ukrajinske snage sa utvrđenih pozicija i postignu taktičke dobitke na bojnom polju - saopštio je Stejt department, preneo je Rojters.

Hloropikrin je agens koji je zabranila Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) sa sedištem u Hagu, koja je osnovana kako bi sprovela i nadgledala poštovanje Konvencije o hemijskom oružju iz 1993. godine.

Stejt department je naveo da dostavlja Kongresu izveštaj da je Rusija koristila hloropikrin protiv ukrajinskih trupa, što krši Konvenciju o hemijskom oružju.

Upotreba gasa iz Moskve proističe iz istog scenarija i operacije trovanja preminulog lidera opozicije Alekseja Navaljnog 2020. godine, kao i Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije 2018. godine nervnim agensom novičok, dodaje Vašington.

Rusija je negirala upotrebu hemijskog oružja i umešanost u oba slučaja.

Autor: Tanjug