Dokumenta otkrivaju da je prag za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja niži od onoga koji je Rusija javno priznala

Procureli ruski vojni dosijei nude redak uvid u strateški način razmišljanja Vladimira Putina, otkrivajući detaljne pripreme za potencijalnu upotrebu taktičkog nuklearnog oružja u ranim konfliktnim scenarijima, posebno sa velikim silama poput Kine. Ovi dokumenti, koji obuhvataju period od 2008. do 2014. godine, ne samo da ocrtavaju pragove za nuklearno angažovanje, već i bacaju svetlo na vojnu doktrinu Rusije i njen odnos sa Kinom.

Jedno od upečatljivih otkrića iz dokumenata koji su procurili je naznaka nižeg praga za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja od onoga koji je Rusija javno priznala. Kriterijumi za takvu akciju kreću se od odgovora na neprijateljske upade na rusku teritoriju do specifičnih pokretača kao što je oštećenje značajnog dela ruskih podmornica sa strateškim balističkim projektilima. Ovo naglašava spremnost Rusije da razmotri nuklearne opcije u širem spektru scenarija nego što se ranije shvatalo.

Štaviše, dokumenti naglašavaju duboko ukorenjene sumnje Moskve prema Kini, uprkos diplomatskom savezu dve zemlje. Scenariji obuke prikazuju istočni vojni okrug Rusije kako uvežbava različite scenarije potencijalne kineske invazije, što ukazuje na tenzije u pozadini uprkos spoljnim prikazima saradnje između dve nacije.

Vežbe navedene u dosijeima takođe pružaju uvid u rusku stratešku kalkulaciju u vezi sa ulogom taktičkog nuklearnog oružja u njenoj odbrambenoj politici. Dok je upotreba takvog oružja tradicionalno povezana sa ograničenim scenarijima na bojnom polju u Evropi i Aziji, dokumenti sugerišu širi spektar potencijalnih primena, uključujući obuzdavanje agresije, sprečavanje teritorijalnih gubitaka i povećanje efikasnosti ruske mornarice.

Zanimljivo je da dokumenti naglašavaju doktrinu „eskalacije do deeskalacije“, u kojoj bi se taktičko nuklearno oružje moglo koristiti da spreči Rusiju da se uplete u veći sukob, posebno onaj koji uključuje intervenciju Sjedinjenih Država. Ova strategija, usmerena na „otrežnjenje“ protivnika i obezbeđivanje rešenja pod ruskim uslovima, odražava napore Moskve da zadrži strateški uticaj u regionalnim i globalnim sukobima.

Štaviše, materijali otkrivaju stratešku kalkulaciju Moskve u pogledu njenih odnosa sa Ukrajinom. Dok se smatra da je prag za korišćenje taktičkog nuklearnog oružja protiv Ukrajine viši nego protiv Kine ili SAD, dokumenti sugerišu da bi takve akcije mogle da rizikuju dalju eskalaciju i direktnu intervenciju zapadnih sila, scenario koji Putin želi da izbegne.

U suštini, procureli ruski vojni dosijei ne samo da nude uvid u vojnu spremnost Moskve, već i naglašavaju složenu geopolitičku dinamiku koja oblikuje rusko strateško donošenje odluka. Dokumenti odražavaju pažljivo balansiranje između održavanja regionalne dominacije, upravljanja savezima i izbjegavanja sukoba koji bi mogli eskalirati u katastrofalne ishode za sve uključene strane.

Autor: Redportal.rs