Takođe je i kineski Shenzhen Jiasibo Technology uvršten na listu kao deo mreže koja nabavlja komponente

Sjedinjene Američke Države danas su ograničile trgovinu sa pet kompanija uz obazloženje da pomažu u proizvodnji i nabavci dronova koje upotrebljavaju Rusija u Ukrajini, kao i Huti za napade na brodove na Crvenom moru.

Ministarstvo trgovine SAD dodalo je na crnu listu kompanije iz Rusije i Kine, što znači da će biti neophodne licence dobavljačima ukoliko bi želeli da im isporučuju robu i tehnologiju, preneo je Rojters.

Agencija navodi da se na tom spisku našlo kinesko preduzeće Jiangxi Xintuo Enterprise, zbog podrške ruskoj vojsci kroz nabavku, razvoj i širenje ruskih dronova.

Takođe je i kineski Shenzhen Jiasibo Technology uvršten na listu kao deo mreže koja nabavlja komponente za vazduhoplovstvo, uključujući aplikacije za bespilotne letelice, za iransku avionsku kompaniju, navodi se u saopštenju.

Kao deo te mreže, Ministarstvo trgovine SAD dodalo je na listu sankcionisanih i tri ruska kopanije Aerosila JSC SPE, Delta-Aero LLC i JSC ODK-Star, prenosi Rojters.

Amrički Federalni registar navodi da svi oni imaju veze sa izradom komponenti za proizvodnju bespilotnih letelica serije ’Šahed’, koje je Iran koristio za napad na tankere na Bliskom istoku, kao i Rusija u Ukrajini.

SAD dodaje kompanije na crnu listu entiteta kada ih Vašington smatra pretnjom po nacionalnu bezbednost ili spoljnu politiku, ističe Rojters.

Agencija napominje da je Rusija poslednjih nedelja intenzivirala udare dronovima i raketama na ukrajinske energetske objekte, dok jemenski Huti, koje podržava Iran, napadaju brodove, uključujući tankere za prevoz nafte, što je poremetilo transport kroz Crveno more.

Autor: Tanjug