Takođe je ključ za njegovu dugovečnost, rekao je, umerenost

Najstariji čovek na svetu zvanično je preuzeo titulu prošle nedelje i imao je nekoliko iznenađujućih saveta da podeli.

Britanac Džon Alfred Tinisvud (111) potvrđen je kao najstariji čovek na svetu u Ginisovu knjigu rekorda. Tajna njegove dugovečnosti? Sreća, umerenost i redovne porcije ribe i pomfrita.

Tinisvudova nova titula prati smrt prethodnog rekordera Venecuele, Huana Visentea Pereza ​​Mora, koji je preminuo ovog meseca u impresivnoj 114. godini. Gisaburo Sonobe iz Japana, koji je bio sledeći najdugovečniji, umro je 31. marta u 112. godini.

Deda rođen u Liverpulu i penzionisani računovođa dobio je sertifikat iz Ginisove knjige rekorda u staračkom domu gde živi u Sautportu, na severozapadu Engleske.

Rođen 26. avgusta 1912, samo nekoliko meseci nakon potonuća Titanika, Tinisvud je jedan od sve manjeg broja Britanaca koji su preživeli dva svetska rata, a i sam je služio u platnom korpusu britanske vojske u Drugom svetskom ratu.

Iako mnogi pozdravljaju mediteransku ishranu kao ključ za duži život, novi nosilac titule je rekao da nije sledio nikakvu posebnu ishranu – osim da svakog petka uživa u ribi i pomfritu. Takođe je ključ za njegovu dugovečnost, rekao je, umerenost.

- Ako previše pijete ili previše jedete ili previše hodate - ako radite previše bilo čega - na kraju ćete patiti - rekao je on za Ginisovu knjigu rekorda.

Međutim, osim što izbegava višak i jede klasično britansko jelo jednom nedeljno, veruje da je to „čista sreća“.

- Ili živite dugo ili živite kratko, i ne možete mnogo da uradite po tom pitanju - rekao je Tinisvud.

Uprkos novostečenoj tituli, Tinisvud nije najstarija živa osoba na svetu - ta kruna pripada najstarijoj ženi na svetu, 117-godišnjoj Mariji Branjas Moreri iz Španije.

Autor: redportral.rs