Nemojte sedeti u mračnoj prostoriji tokom dana ☝️

Boravak u mračnim sobama može imati negativne efekte na naše raspoloženje, san, pa čak i na funkcije našeg organizma.

Kada su sobe previše tamne, naš mozak može interpretirati to kao znak da je vreme za spavanje, čak i ako nije. Ovo može poremetiti naš unutrašnji biološki sat i dovesti do problema sa spavanjem i poremećaja cirkadijalnog ritma. Dugoročno, ovi poremećaji mogu imati ozbiljne posledice po naše zdravlje, uključujući povećan rizik od gojaznosti, dijabetesa, srčanih oboljenja i depresije.

Takođe, nedostatak prirodnog svetla može uticati na naše mentalno zdravlje. Svetlost igra ključnu ulogu u regulaciji našeg raspoloženja, a nedostatak svetlosti može dovesti do osećaja tuge, letargije i anksioznosti. Redovno izlaganje prirodnom svetlu može poboljšati naše raspoloženje i pomoći nam da ostanemo fokusirani i energični tokom dana.

Osim toga, nedostatak svetlosti može uticati i na našu produktivnost i performanse. Studije su pokazale da rad u dobro osvetljenim prostorijama može poboljšati koncentraciju, pažnju i kreativnost, dok tamne prostorije mogu usporiti naše mentalne procese i smanjiti našu produktivnost.

Zato je važno da redovno podižemo roletne i pustimo svetlost u naše domove i radne prostore. To će nam pomoći da održimo zdrav cirkadijalni ritam, poboljšamo naše raspoloženje i mentalno zdravlje, i povećamo našu produktivnost i performanse u svakodnevnim aktivnostima.

Autor: Balša Stupar