Nemojte uništiti travnjak na ovaj način ❗

Kosidba trave je ključna za održavanje lepog dvorišta, ali odabir pravog trenutka za ovaj zadatak je posebno važan tokom leta. Kosidba trave ujutru može izgledati kao dobar izbor zbog nižih temperatura, ali zapravo može naneti štetu vašem travnjaku.

Jedan od glavnih razloga za izbegavanje jutarnje kosidbe je rizik od isušivanja trave u najtoplijem delu dana. Kada kosite travu ujutru, odstranjujete njen gornji sloj dok je još sveža i puna vlage. Kada sunce kasnije dostigne svoj vrhunac, oslabljeni vrhovi trave brzo gube preostalu vlagu i postaju podložni isušivanju. Ovaj stres može dovesti do požutelih i suvih fleka, što narušava izgled travnjaka.

Pored toga, jutarnja rosa može dodatno pogoršati situaciju. Vlažna trava je teža za kosidbu i ostavlja neravne rezove. Takva oštećenja otvaraju put za veće isparavanje vode iz biljaka, ubrzavajući proces isušivanja tokom vrelih popodnevnih sati.

Još jedan problem kosidbe trave ujutru je potencijal za razvoj bolesti. Vlažna trava pruža idealne uslove za razmnožavanje gljivica i drugih patogena. Kosidbom u ovim uslovima, povećavate rizik od širenja bolesti, što dodatno slabi travnjak i čini ga podložnijim isušivanju.

Najbolje vreme za kosidbu trave tokom leta je kasno popodne ili rano veče. Tada trava suva, što omogućava ravnomernije šišanje i smanjuje stres za biljke. Na taj način, trava ima dovoljno vremena da se oporavi pre noćnog hlađenja, smanjujući rizik od isušivanja tokom najtoplijih delova dana.

Izbegavajte jutarnju kosidbu kako biste održali zdrav i bujan travnjak. Na taj način, vaša trava će biti otpornija na sušu i visoke temperature, što će doprineti lepšem i zelenijem dvorištu.

Autor: Balša Stupar