Stalni obračuni doveli situaciju do tačke ključanja

Iran protiv Izraela - odmazda

Iranski verski lider Ali Hamnei zapretio je Izraelu odmazdom za smrt trojice generala Revolucionarne garde u Damasku. Šef izraelske diplomatije Izrael Kac najavio je žestok odgovor ukoliko Teheran ispali projektile. Hamnei je pretnju objavio na hebrejskom, Kac na farsiju.

- Zli režim treba da bude kažnjen i tako će biti - napisao je na mreži X vrhovni lider Irana, ajatolah Ali Hamnei, najavljujući da će, u narednim danima, Teheran pokrenuti osvetničku akciju zbog smrti trojice generala Revolucionarne garde u izraelskom napadu na Damask.

Hamnei je ovu poruku objavio na hebrejskom, navodeći da će, uz Božju pomoć, Izrael zažaliti zbog napada na iranski konzulat u Damasku u kojem je stradalo ukupno 16 osoba, uključujući osam Iranaca i neimenovanog operativca Hezbolaha.

IZVOR: X / khamenei_ir

Pretnja iranskog verskog lidera usledila je svega dan pošto je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amijer Abdolrahman u Damasku otvorio novi konzulat, ponavljajući pozive za osvetu Izraelcima.

Čekajući osvetu

Američki obaveštajci upozorili su Izrael da bi iranski osvetnički napad mogao početi već sredinom ove sedmice, ali do sada nema naznaka kada bi i kako Teheran mogao napasti izraelske vojnike.

Poslednju osvetničku akciju, Iran je izveo pošto je administracija tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa, u napadu dronova 2020. godine u Bagdadu, ubila komandanta Revolucionarne garde i najharizmatičnijeg iranskog vojnika, generala Kasema Solejmanija.

Iranci su tada balističkim projektilima zasuli baze u Iraku u kojima su se nalazili američki vojnici. U tim napadima lakše je povređeno stotinak Amerikanaca.

Na mogućnost napada regovali su svi izraelski zvaničnici, uključujući premijera Benjamina Natanjahua i ministra spoljnih poslova Izraela Kaca, koji je rekao da će Jerusalim žestoko odgovoriti u slučaju iranskog napada.

- Ukoliko Iran napadne Izrael, odgovorićemo na iranskoj teritoriji - napisao je Kac na mreži X, u poruci koja je napisana na farsiju.

IZVOR: X / Israel_katz

Izrael već godinama uvežbava napade na objekte unutar teritorije Irana, pre svega smatrajući da međunarodna zajednica ne može da zauzda proces koji iranski nuklearni program vodi ka proizvodnji nuklearnog naoružanja.

U sklopu tih vežbi, u kojima su u nekoliko navarata učestvovali i Amerikanci, izraelski borbeni avioni F-35 uspevali su, navodno, da neopaženo ulete u iranski vazdušni prostor, nakon čega su vlasti u Teheranu pokrenule velike manevre jedinica pod čijom su komandom bespilotne letelice.

Iran tvrdi da će tačno 400 sekundi posle eventualnog napada Izraela, uništiti izraelski nuklearni centar Dimona, čije su replike postavljene po iranskim pustinjama u nekoliko navrata bile meta tokom manevara Revolucionarne garde.

Trupe obe strane nalaze se u stanju povišene borbene gotovosti već desetak dana, koliko traju pretnje da bi se sukob iz Pojasa Gaze, u kojem je do sada stradalo oko 35.000 Palestinaca i 1.300 Izraelaca, mogao proširiti i na ostatak Bliskog istoka.

Američki vojnici, stacionirani u bazama u Iraku, Siriji, Jordanu, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, takođe su pod uzbunom, dok lokalne milicije, mahom lojalne Teheranu, mobilišu snage za eventualni obračun, prenosi RTS.

Haos u Libanu

Pritisak rata u Pojasu Gaze i pritisak stalnih obračuna Hezbolaha i izraelske vojske doveo je situaciju u Libanu do tačke ključanja, pa su Ujedinjene nacije upozorile na mogućnost da se sukobi prošire i na ovu državu.

- UNIFIL poziva na prestanak neprijateljstava, uspostavljanje trajnog mira u dugoročnog rešenja konflikta - rekao je komandant misije UN u Libanu, Aroldo Lazaro.

Njegovo upozorenje vremenski se podudarilo sa svežim tenzijama koje su nastale posle ubistva dve osobe u Libanu – lokalnog hrišćanskog lidera i Libanca koji se smatra jednim od organizatora finansijskog sistema Hamasa.

Izrešetano telo Muhamada Sarura pronađeno je u vili u predgrađu Bajruta, ali ubice nisu odnele novac koji se nalazio u kući, što je libanske medije navelo na zaključak da je ova likvidacija, možda, politički motivisana.

Sarur je postao poznat pre pet godina kada su ga Sjedinjene Američke Države upisale na crnu listu, zbog navodne uloge u složenom finansijskom sistemu kojim je novac uz pomoć Hezbolaha završavao u rukama lidera Hamasa.

Prema američkim izvorima, Sarur je posredovao transakcijama vrednim više desetina miliona dolara. Osim što je bio posrednik između Revolucionarne garde, Hezbolaha i Hamasa, Sarur je bio i diler deviza.

Autor: Rts.rs/Redportal.rs