Nedostatak kiše i neobična vrućina doveli do presušivanja rezervoara u Kolumbiji alarmantnom brzinom

Oko deset miliona stanovnika kolumbijske prestonice Bogote prinuđeno je da racioniše vodu u uslovima osakaćenim teškom sušom. Ovo dolazi u vreme kada klimatski fenomen El Ninjo gura nivoe rezervoara na najnižu tačku u decenijama.

Zvaničnici su podelili region oko glavnog grada na devet zona - svaka zona naizmenično isključuje vodovodne usluge tokom dana. Bolnice i škole su izuzete od ograničenja. Gradonačelnik je situaciju nazvao teškom.

Ograničenja najavljena ranije ove nedelje stupila su na snagu u četvrtak. Nadležni će svake dve nedelje ponovo procenjivati situaciju prema planu racionalizacije.

- Ne smemo da potrošimo ni kap vode u Bogoti u ovom trenutku. To će nam pomoći da brže ukinemo ova ograničenja ili ih smanjimo - rekao je gradonačelnik Karlos Fernando Galan na konferenciji za novinare na kojoj je najavljena mera.

Nedostatak kiše i neobična vrućina doveli su do presušivanja rezervoara u Kolumbiji alarmantnom brzinom. Akumulacija Čuza, deo sistema koji snabdeva oko 70% gradske vode, ima manje od 17% kapaciteta. Gradonačelnik je rekao da je ovo najniža tačka u poslednjih 40 godina.

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro naredio je „fundamentalnu promenu“ za zaštitu vodnih resursa u narednih 30 godina.

On je takođe upozorio na "nesputanu urbanizaciju" i kritikovao "pljačku" prirodnih vodonosnih slojeva od strane poljoprivredne i građevinske industrije. U međuvremenu, stanovnici smanjuju potrošnju vode.

- Postoje stvari koje više ne možemo da radimo, kao što je pranje automobila - rekla je za AFP novinsku agenciju Klara Eskobar, koja živi u predgrađu grada.

- Tuširam se najviše četiri minuta i izbegavam da perem veš - kaže njen komšija Isak Sandoval.

Stručnjaci su povezali problem, delimično, sa tekućim periodom El Ninja, u kojem globalne temperature obično rastu. Meksiko Siti i glavni grad Urugvaja, Montevideo, takođe su se suočili sa nestašicom vode poslednjih godina.

Klimatske promene se takođe vide kao glavni pokretač suše, kao i brza urbanizacija i loša infrastruktura. Nisu sve suše rezultat klimatskih promena, ali višak toplote u atmosferi izvlači više vlage iz zemlje i pogoršava suše.

Svet se već zagrejao za oko 1,2 stepena Celzijusa od početka industrijskog doba, a temperature će nastaviti da rastu osim ako vlade širom sveta ne naprave oštre rezove u emisijama.

Autor: redportal.rs