Što kažu, hoće para na paru 🤷‍♂️

Saudijska Arabija je potvrdila da su otkrivene značajne količine dodatnih rezervi gasa u džinovskom polju Džafura državne naftne kompanije Aramko, piše B92.net.

Resursi u polju Džafura sada se procenjuju na oko 6,4 biliona kubnih metara gasa i 75 milijardi barela kondenzata, što je potvrdila velika nezavisna konsultantska kompanija specijalizovana za područje odobravanja resursa i dokazanih rezervi, saopštilo je ministarstvo, prenosi Seebiz.

Nekonvencionalno gasno polje Džafura nalazi se jugoistočno od naftnog polja Gavar u istočnoj provinciji kraljevstva. Nekonvencionalni resursi odnose se na one koji zahtevaju napredne metode ekstrakcije.

Rijad se obavezao na razvoj polja, a Saudi Aramko je 2021. godine dodelio ugovore vredne 10 milijardi dolara za taj poduhvat. U to vreme se očekivalo da će kapitalni izdaci u Džafuri - najvećem neiskorištenom gasnom polju u kraljevstvu doseći 68 milijardi dolara tokom prvih 10 godina razvoja.

Basen Džafura domaćin je najvećeg nalazišta gasa na Bliskom istoku.

Pokriva područje od 17.000 kvadratnih kilometara. Očekuje se da će se proizvodnja prirodnog gasa u Džafuri udesetorostručiti. Time će Saudijska Arabija, najveća ekonomija arapskog sveta, postati jedan od najvećih svetskih proizvođača prirodnog gasa.

Autor: B92.net