Izložba Preventivni mir u Muzeju savremene umetnosti od 10. maja ☝🏻

Izložba La Pace Preventiva (Preventivni mir), italijanskog umetnika Mikelanđela Pistoleta, biće otvorena 10. maja u Muzeju savremene umetnosti Beograda (MSUB), gde će trajati do 10. septembra, najavili su organizatori.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Ambasador Italije Luka Gori je rekao na konferenciji za novinare da je Pistoleto (Michelangelo Pistoletto) među najvećim živim italijanskim umetnicima i na međunarodnom planu.

Prema njegovim rečima, premijerno predstavljanje Pistoleta u Beogradu je izuzetno važno, jer konačno predstavlja i savremenu italijansku umetnost, koju u Srbiji prevashodno doživljavaju kroz rensansu i barok.

- Pistoleto je umetnik koji živi uronjen u sopstveno vreme i društvo, i pažljivo posmatra šta se dešava u svetu. Uvek je tumačio umetnički gest kao čin realnosti u kojoj se živi - rekao je Gori.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Prema njegovim rečima, vremena u kojima živimo su kompleksna, jer su dovedeni u pitanju mir i stabilnost.

Gori je dodao će izložba biti održana u trenutku kada se obeležava 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Italije, 15 godina strateškog partnerstva Rima i Beograda, kao i 100 godina od polaganja kamena temeljca za Rezidenciju ambasade Italije u Beogradu.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Direktor Italijanskog instituta za kulturu Roberto Ćinkota (Cincotta) rekao je da će sa velikim zadovoljstvom ugostiti Pistoleta u Beogradu, kao jednog od najvećih umetnika na svetskoj sceni, koji dolazi iz Italije.

Ćinkota je istakao lepotu i kulturni značaj dela Pistoleta, koja će biti predstavljena u MSUB, i napomenuo da se do izložbe priprema i srpsko izdanje njegove knjige Formula kreacije (La Formula della Creazione 2022).

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Kustoskinja izložbe, direktorka MSUB Marijana Kolarić je napomenula da su izložbu dugo pripremali sa Pistoletom, a njena tema su globalni izazovi vremena u kome živimo.

Podsetivši da je Pistoleta jedan od glavnih protagonista italijanskog umetničkog pokreta Arte Povera, Kolarić je dodala da nas njegova umetnost uverava u lepote kontrasta i služi kao "alatka za odgovornu društvenu tranformaciju".

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Opisavši Pistoletova dela kao diskurzivan i mističan doživljaj, Kolarić je najavila da će u MSUB biti izložena dela, nastala od šezdesetih godina do danas, poput Slike na ogledalu, Venera od krpa, Minus objekte, Voleti razlike - umetnički pokret za međumediteransku politiku i Treći raj.

Foto: Promo/Muzej savremene umetnosti u Beogradu

Kako je najavljeno, sveobuhvatna antološka izložba prikazaće celokupni umetnikov rečnik, uključujući kapitalna dela, skulpture i instalacije, ali i fotografije, video zapise, rane akcije u javnom prostoru do najnovijih slika koje čine živopisni QR kodovi.

Izložba se organizuje u saradnji sa Ćitadelarte (Cittadellarte) - Fondacijom Pistoleto, udruženjem Zerintija (Zerynthia) i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije i ambasade Italije.

Pomoćnik u Ministarstvu kulture za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić je napomenuo da je 140 godina diplomatskih odnosa izuzetno važan jubilej, i da je privilegija za Srbiju što dolazi izvanredni, veliki umetnik kao Pistoleta.

Autor: telegraf.rs