Izložba će biti otvorena u Muzeju dizajna 5. jula.

Barbi koja je bila u svemiru prvi će put biti javno izložena u sklopu nadolazeće izložbe u londonskom Muzeju dizajna koja će obeležiti 65. godišnjicu svetski poznate marke lutaka. 😍

Lutka je nalik astronautkinji Evropske svemirske agencije (ESA) i prvoj evropskoj zapovednici Međunarodne svemirske stanice (MSS) Samanti Kristoforeti, s kojom je provela šest meseci kružeći oko Zemlje na MSS 2022. godine.

Kristoforeti (47) je rekla: Mislim da je veliko postignuće za celokupni tim što će ova Barbi biti izložena i mnogo više ljudi će je videti putem ove izložbe.

U aprilu 2022. Kristoforeti se vratila na MSS za svoju drugu misiju, Minervu, a tokom misije izvela je svoju prvu svemirsku šetnju, postavši prva Evropljanka koja je to učinila. Tokom boravka u orbiti odgovarala je na pitanja pet devojaka, uključujući i pitanja zašto je postala astronautkinja, a videosnimci razgovora biće prikazani na izložbi uz lutku.

Proizvođač igračaka Matel, koji proizvodi Barbi, i ESA predstavili su Barbi lutku Samanta Kristoforeti 2021. kako bi se poklopili sa Svetskom nedeljom svemira i kako bi podstakli devojčice da postanu sledeća generacija astronautkinja, inženjerki i svemirskih naučnica, navodi se na zvaničnoj stranici ESA-e, kako piše Hina, prenosi 021.rs.

Izložba će biti otvorena u Muzeju dizajna 5. jula.

Detaljnije u videu ispod 👇

IZVOR: YT / Barbie

Autor: 021.rs