Šef ruske diplomatije dodao da se posle neuspeha istanbulskih pregovora 2022. godine Rusija konačno uverila da o nagodbi u Ukrajini nije potrebno razgovarati sa njenim predsednikom Vladimirom Zelenskim

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, komentarišući nedavne izjave Vladimira Zelenskog, koji je priznao mogućnost pregovora sa Rusijom i potrebu povratka na granice iz februara 2022, rekao da "nije štetno sanjati".

Zelenski je u intervjuu za Si-Bi-Es njuz izjavio da "pregovori između Moskve i Kijeva mogu da počnu ako Ukrajina uspe da dostigne granice 2022. pre početka Specijalne vojne operacije", napomenuvši da je "siguran da kada ruski predsednik Vladimir Putin izgubi ono što je zauzeo od 2022. godine, biće spreman za dijalog".

- Pa, sanjati nije štetno, nego izgledaš patetično - kazao je Lavrov novinarima nakon sastanka sa stranim ambasadorima o situaciji u Ukrajini.

Šef ruske diplomatije je dodao da se posle neuspeha istanbulskih pregovora 2022. godine, Rusija konačno uverila da o nagodbi u Ukrajini nije potrebno razgovarati sa njenim predsednikom Vladimirom Zelenskim, već sa onima koji mu zabranjuju ili dozvoljavaju da pregovara.

Lavrov je istakao da Zapad na primitivan i prevarantski način mami zemlje svetske većine na mirovnu konferenciju o Ukrajini u Švajcarskoj.

- Na zahtev Ukrajine sazivaju mirovnu konferenciju, koja je zamišljena u dva dela. Na prvom delu te mirovne konferencije, koju Švajcarci, kako su naveli, žele da naprave pre leta, planirano je da se konačno usaglase svi predlozi koji se moraju prihvatiti za uspostavljanje mira, kako se navodi. Mame ljude na taj događaj na primitivan i prevarantski način, a cilj je da se okupi 140 delegacija - ukazao je Lavrov, prenosi RT Balkan.

Autor: redportal.rs