Ruski šef diplomatije tvrdi da Zapad ne prihvata ruske uspehe na frontu

Zapad neće ponuditi realistično diplomatsko rešenje za sukob u Ukrajini, jer SAD i njihovi saveznici i dalje nameravaju da nanesu strateški poraz Rusiji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Obraćajući se poslanicima Državne dume u vezi sa radom Ministarstva spoljnih poslova Rusije i trenutnoj situaciji u svetu, Lavrov je rekao da je "Moskva na straži u borbi za bolju budućnost", te da sistem kojim dominira Zapad ustupa mesto multipolarnom svetu.

Prema njegovim rečima, SAD i njihovi saveznici ostaju privrženi vođenju rata protiv svakog kome su prioritet nacionalni interesi, što se pokazalo u nastavljanju rata u Ukrajini.

- Međutim, retorika Zapada se promenila usled uspeha Rusije na ratištu, a zvaničnici se sada više usredsređuju na sprečavanje ruske pobede nego na nanošenje poraza Moskvi. Bilo kako bilo, njihova osnovna politika nanošenja štete Rusiji ostaje ista, što znači da se sukob verovatno neće rešiti na diplomatski način - naglasio je Lavrov.

On je istakao da oni koji su objavili rat Rusiji ne nude bilo kakve ozbiljne predloge i ne žele da poštuju ruske interese i realnost na terenu, te da zbog toga mir kroz pregovore nije moguć, javila je RT.

Lavrov je napomenuo da je Zapad podstakao sukob svojom stalnom potragom za "globalnom dominacijom i posebnošću", dok Rusija, s druge strane, sarađuje sa svojim saveznicima na demontiranju trenutnog sistema, koji smatra kolonijalističkim.

Autor: blic.rs