Publika će imati priliku da uživa u spoju dalekoistočnog i zapadnoevropskog muzičkog kulturnog bogatstva

Koncert SUSRET ISTOKA I ZAPADA, koji će biti održan 27. aprila u 20 časova na Kolarcu, biće prilika da publika uživa u spoju dalekoistočnog i zapadnoevropskog muzičkog kulturnog bogatstva, uz izvođenje dela jednog od najistaknutijih kineskih kompozitora Džaoa Đipinga.

Na koncertu, u okviru ciklusa Kolarac tvoj svet muzike, nastupa Beogradski kamerni orkestar, solista je jedan od napriznatijih srpskih violinista u svetu Stanko Madić, a diriguje Džang Guojung čije umeće uvek impresionira publiku i umetnike.U prvom delu programa biće izvedena dela Đipinga The Silk Road Fantasia Suite i Koncert za violinu br. 1, a u drugom delu Betovenova Sedma simfonija.Džao Điping (1945) smatra se jednim od najistaknutijih kompozitora u Kini, jedinstvenim u uspostavljanju stila, etosa i nacionalnog i kulturnog duha koji su nesumnjivo "kineski". On je danas jedan od najaktivnijih kineskih kompozitora na međunarodnoj sceni.

Džao je decenijama i u muzičkoj industriji, sa više od 60 ostvarenja, a jedno od najpoznatijih je muzika za film Zbogom moja konkubino, ovenčan Zlatnom palmom u Kanu 1993. godine.Široki spektar muzičkog interesovanja omogućio mu je da razbije ustaljene kineske muzičke ideologije, a kao rezultat toga su veoma kreativne i slobodne kompozicije.Džao je oduvek bio okružen tradicionalnom kineskom muzikom ali od ranih dana uči i uživa u zapadnjačkoj muzici. Džao je u svojoj glavi izgradio muzički put svile, uključivši tradicionalne konotacije i unapređeni muzički jezik. Njegova dela imaju snažne elemente kineske narodne muzike, ali ih odlikuju  moderne tehnike i percepcije.

Solista na koncertu je Stanko Madić, jedan od napriznatijih srpskih violinista u svetu. Iako mlad, iskustvo na vodećim pozicijama najboljih nemačkih orkestara, prisutnost na kamernoj muzičkoj sceni, kao i solistička karijera, svrstavaju ga u najsvestranije muzičare danas.

Kolarčev rezidencijalni orkestar Beogradski kamerni orkestar (BCO) debitovao je na festivalu u Briksenu (Italija, Tirol) u junu 2021. Orkestar čine muzičari dugi niz godina prisutni na beogradskoj muzičkoj sceni koji deluju kroz različite kamerne ansamble.Miljana Popović Materni je koncertmajstor i osnivač BCO. Ona je nakon dugog vremena provedenog u radu na polju simfonijske i kamerne muzike, mnoštva koncerata i saradnji u zemlji ali i širom sveta, odlučila da spoji svoje bogato iskustvo i  entuzijazam, i sa kolegama koje izuzetno ceni, oformi ansambl.

Uz umetničko vođstvo dirigenta i čeliste Danijela Gajsa, orkestar na najlepši način predstavlja muzički duh Beograda, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni, a jedan od poslednjih projekata ovog orkestra jeste osam rasprodatih koncerata u Filharmoniji u Hamburgu (Elbphilharmonie).Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine i onlajn putem linka.

Autor: redportal.rs