Benkmen se izjasnio da nije kriv i obećao je da će se žaliti na presudu

Sud u Njujorku osudio je danas osnivača propale kripto berze FTX Sema Benkmen Frida na 25 godina zatvora zbog toga što je od klijenata ukrao osam milijardi dolara kroz kompaniju FTX koja se bavila trgovinom kriptovaluti.

Sudija Luis Kaplan doneo je presudu, nakon što je odbio argumente Benkmenovih advokata da, uprkos bankrotu FTX-a, novac nije izgubljen, prenosi Rojters.

- On je znao da radi nešto što je pogrešno. Znao je da je to kriminal i žali zbog pogrešne odluke, zbog koje je uhvaćen - rekao je Kaplan, prenosi Tanjug.

Porota suda na Menhetnu je u novembru prošle godine proglasila Benkmena krivim po sedam tačaka za prevaru i zaveru izazivajući kolaps kompanije FTX 2022. godine u, kako su tužioci nazvali, jednoj od najvećih finansijskih prevara u istoriji SAD.

Rojters je objavio i da je nekoliko godina, nakon što je završio studije na Institutu za tehnologiju Masačusetsa, Sem Benkmen Frid napustio posao na Vol stritu i 2017. godine osnovao hedž fond za kriptovalute Alameda Research.

Dve godine kasnije osnovao je FTX, berzu koja je omogućila korisnicima da kupuju i prodaju digitalnu imovinu, kao što je bitkoin.

Nakon što su procene kriptovaluta porasle, Benkmen Frid je već posedovao sredstva u vrednosti od 26 milijardi dolara do oktobra 2021. godine i pre nego što je napunio 30 godina, prema časopisu Forbs, postao 25. najbogatija osoba u Americi.

On je to bogatstvo iskoristio i za politički uticaj, tako što je postao jedan od najvećih finansijera kandidata Demokratske stranke i njihove politike, uoči američkih izbora 2022, a uporedo je donirao republikancima, ali preko drugih donatora, kako bi prikrio svoje učešće, rekao je danas sudija Kaplan.

Benkmen Frid je da bi prikazao svoju kompaniju FTX kao bezbednu u sektoru kriptovaluta, kompromitovanu hakovanjima i pranjem novca, angažovao poznate ličnosti, poput igrača NFL-a Toma Brejdija i komičara Larija Dejvida.

On je javno podržavao i nastojanja za regulisanje tržita kriptovaluta, ali tužioci kažu da je njegovo negovanje imidža odgovornog čoveka služilo da prikrije dugogodišnje pronevere sredstava klijenata.

Tužioci tvrde i da je krađa došla do vrhunca 2022. godine, kada su cene kriptovaluta pale i on je koristio sredstva FTX-a da popuni gubitke u Alamedi.

Porota ga je 2. novembra proglasila krivim zbog prevare i zavere, nakon suđenja koje je trajalo mesec dana u saveznom sudu na Menhetnu.

Protiv Benkmen Frida su svedočila trojica bivših članova njegovog najužeg okruženja, koji su priznali krivicu i pristali da sarađuju sa tužiocima.

Benkmen Frid se izjasnio da nije kriv i obećao je da će se žaliti na presudu, ali je svedočeći na suđenju, priznao neadekvatno upravljanje rizikom, iako je negirao krađu sredstava.

Rekao je i da je pravio greške, kao što je neuspostavljanje menadžment tima za upravljanje rizicima, koje su nanele štetu klijentima i zaposlenima u FTX-a, ali on je naglasio da nikada nije nameravao da nekoga prevari ili ukrade novac kupaca.

Sudija Kaplan je otkrio da je Benkmen Frid lagao na svedočanju, kada je rekao da nije znao da je Alameda potrošila depozite klijenata FTX-a, prenosi Telegraf.

Benkmen Frid priznao je da su korisnici usluga FTX-a pretrpeli gubitke, a ponudio je i izvinjenje svojim bivšim kolegama iz kompanije.

Autor: Telegraf.rs