Svedočila da je sa partnerom napravila "usmeni dogovor" da će je odvesti na aerodrom i čuvati njene pse

Jedna Novozelanđanka tuži svog dugogodišnjeg dečka jer je prekršio "usmeni dogovor" tako što je nije odvezao na aerodrom, zbog čega je propustila let na koncert i primorala je da odloži putovanje za jedan dan.

Žena je novozelandskom sudu za sporove rekla da je bila u vezi sa tim muškarcem šest i po godina dok se nisu posvađali, prenosi Gardijan.

Prema nalogu Tribunala, objavljenom u četvrtak sa redigovanim imenima, žena se dogovorila da prisustvuje koncertu sa nekim prijateljima. Njen dečko je pristao da je odveze do aerodroma i ostane u njenoj kući da pazi na njena dva psa dok je odsutna.

Ona mu je dan ranije poslala poruku sa vremenskim okvirom od 10 do 10:15 u kojem će on morati da dođe po nju. Ali on nikada nije stigao, zbog čega je propustila let. Žena je rekla da je zbog toga imala više troškova, uključujući troškove putovanja sledećeg dana, prevoza do aerodroma i čuvanja pasa.

Takođe je platila karte za trajekt da ona i njen dečko idu na odmor u odvojeno vreme da posete svoje sinove, i tvrdila je da bi joj trebalo nadoknaditi njegovu kartu.

Žena je svedočila da je sa partnerom napravila "usmeni dogovor" da će je odvesti na aerodrom i čuvati njene pse. Ona tvrdi da je čovek "uživao boraveći u njenoj kući" jer se ranije brinuo o njenim psima.

Međutim, sudija Tribunala Krizija Kaui rekla je da sporazum mora da ima nameru da stvori "pravno obavezujući odnos", da bi bio primenljiv.

- Partneri, prijatelji i kolege sklapaju društvene aranžmane, ali je malo verovatno da se oni mogu zakonski sprovesti osim ako stranke ne izvrše neko delo koje pokazuje nameru da se obavezuje svojim obećanjima. Kada prijatelji ne ispune svoja obećanja, druga osoba može imati finansijske posledice, ali ne može biti nadoknađena za taj gubitak. Mnogo je primera da su prijatelji razočarali svog prijatelja, međutim, sudovi smatraju da je to nenadoknadiv gubitak osim ako obećanje ne prevaziđe uslugu između prijatelja i ne postane obećanje kojim nameravaju da budu vezani - napisala je ona.

Kauvi je otkrio da je priroda obećanja „razmenjena kao normalno davanje i uzimanje u intimnoj vezi“ i da „nema ničega što bi ukazivalo na nameru između strana“ da će ženin dečko biti vezan svojim obećanjima.

- Stranke nisu preduzele nikakve korake da pokažu nameru da izvuku sporazum iz obećanja između prijatelja i stvore pravno obavezujuće posledice. Iako je dato obećanje, to nije ugovor. To je deo svakodnevnih sporazuma o porodičnim i porodičnim odnosima koji se ne mogu primeniti na sudu - napisala je ona.

Prema nalogu, dečko je poslao imejl u kojem je rekao da neće prisustvovati saslušanju Tribunala i nije odgovorio na kasniji poziv sudije Tribunala. Zahtev je odbijen.

Autor: redportal.rs