Njeni advokati tvrde da je kompanija na taj način pokušala da je natera da napusti posao.

Jedna Francuskinja tuži telekom giganta Orange na sudu zbog moralnog uznemiravanja i diskriminacije na poslu, optužujući kompaniju da joj je plaćala 20 godina, a da joj nije dala nikakve zadatke.

Laurence Van Vassenhove je regrutovana kao državni službenik od strane Frans Telekoma 1993. pre nego što je kompaniju preuzeo Orange. Njen prvobitni poslodavac znao je da je od rođenja hemiplegična, delimična paraliza lica i udova, i da pati od epilepsije, i ponudio joj je položaj prilagođen njenom zdravstvenom stanju. Radila je kao sekretarica i u HR odeljenju do 2002. godine kada je zatražila premeštaj u drugi region Francuske. Njen zahtev je odobren, ali njeno novo radno mesto nije prilagođeno njenim potrebama, a izveštaj medicine rada je potvrdio da joj to radno mesto ne odgovara. Uprkos tome, Orange navodno nije uspela da izvrši bilo kakva prilagođavanja na svom poslu, radije je plaćala punu platu narednih 20 godina, a da joj nije dala ništa da radi.

Uprkos svim naporima kompanije Orange da ignoriše Van Vassenhovea, žena sa invaliditetom je dala sve od sebe da prijavi situaciju vladi i Visokom organu za borbu protiv diskriminacije. Godine 2015, posrednik kojeg je imenovao Orange dobio je mandat da reši situaciju, ali stvari se uopšte nisu popravile, jer je kompanija nastavila da joj plaća a da joj nije dodelila nikakve zadatke. Njeni advokati tvrde da je telekomunikacioni gigant na taj način pokušavao da je natera da napusti posao.

- Više vole da je plate nego da je nateraju da radi - rekao je Lorensov advokat, dodajući da je žena podnela tužbu protiv kompanije i četvorice njenih menadžera zbog moralnog uznemiravanja i diskriminacije na poslu u vezi sa njenim zdravstvenim stanjem.

- Raditi za osobu sa invaliditetom znači imati mesto u društvu, priznanje, društvene veze koje se stvaraju - rekao je advokat žene. U ovom slučaju, Laurence Van Vassenhove je sve ovo uskraćeno tako što je stavljena na policu 20 godina u nadi da će odustati.

Francuski list La Depeš kontaktirao je Orange u vezi sa slučajem Van Vasnehovea i kompanija je saopštila da je učinila sve da žena radi u najboljim mogućim uslovima. Kompanija je takođe tvrdila da je uzela u obzir ličnu socijalnu situaciju žene i da joj je neprekidno isplaćivala punu platu, plus nekoliko bespovratnih pomoći. Očigledno je bio planiran i povratak na posao na prilagođena radna mesta, ali se to nikada nije ostvarilo jer je zaposlenik redovno bio na bolovanju.

IZVOR: FB / La Dépêche du Midi

Autor: redportal.rs