Klasična debata koja vas je zaokupljala sa nutricionističkog stanovišta je da li je integralni pirinač mnogo zdraviji od belog i da li bi trebalo da ga izbacimo iz isrhane, jer ne nudi mnogo.
Stručnjaci odgovaraju na ovo pitanje i podstiču vas da nastavite da jedete beli pirinač, a ne samo kada pravite sutlijaš. - Većina ljudi je prinuđena da bira integralni pirinač jer misli da je to jedini zdrav izbor.
Ali stvarnost je takva da sva hrana ima svoju nutritivnu vrednost i neophodna je iz različitih razloga. - Nije stvar u razdvajanju onoga što je zdravo, već onoga što dobijate - naglašava nutricionista Samina Kureši.
Razlike između integralnog i belog pirinča - Glavna razlika je u tome što je beli obrađen i uklonjeni su mnogi slojevi. S jedne strane gubi vlakna, ali s druge strane je obogaćen sa više vitamina i hranljivih sastojaka.
Pogledajmo detaljno šta dobijate od svog omiljenog i pogrešno shvaćenog belog pirinča.
Postaje osnova omiljenih jela - Razmislite o svim azijskim jelima koja ste jeli i koja su zasnovana na belom pirinču. Dakle, započinjemo sa zadovoljstvom koje vam pruža pirinač, što je najvažnije kada govorimo o hrani.
Bez glutena - Ako ne želite gluten u svojoj ishrani, beli pirinač je vaš idealan i ekonomičan izbor.
Beli pirinač za energiju - Ovo je izvor ugljenih hidrata koji vam daje energiju brzo, posebno kada vam je najpotrebnija. Lakši je za varenje od integralnog pirinča, ali se energija zadržava.
Beli pirinač za vitamine i minerale - Energija znači gvožđe, dobar san i magnezijum.
Dobar je za probavni sistem - Iako meso i lisnato povrće nije lako svariti, beli pirinač postaje odličan obrok čak i za same večernje sate. Za Azijate koje smo pomenuli malo iznad.
Autor: redportal.rs