Preti im i do 10 godina zatvora

Tajlandski carinici uhapsili su 6 indijskih državljana koji su iz zemlje pokušali da prokrijumčare na desetine divljih životinja, uključujući i crvenu pandu i pamučnog tamarina - koji se nalaze na listi ugroženih vrsta.

U čekiranom prtljagu osumnjičenih, na aerodromu Suvarnabhumi u Bangkoku, policajci su otkrili 87 životinja, uključujući guštere, ptice i zmije.

Kako se navodi u saopštenju carinske uprave:

Saznali smo da se među životinjama nalazi 29 guštera, 21 zmija, 15 ptica, uključujući i papagaje, odnosno ukupno 87 životinja. Životinje su bile sakrivene u prtljagu.

Ako budu proglašeni krivima po optužbama preti im i do 10 godina zatvora ili novšana kazna koja bi iznosila 4 puta veća od uboznih dažbina.

Tajland je jedno od najvećih svetskih uporišta za ilegalno krijumčarenje divljih životinja, zbog svog veoma bogatog prirodnog biodiverziteta, lokacije i infrastrukture. Trgovina ugorženim životinjama predstavlja ilegalnu radnju koja u svetu ukupno vredi više milijardi dolara.

Krijumčari koriste Tajland za tranzit životinja za prodaju u Kini i Vijetnamu, iako je poslednjih godina zabeležen porast trgovine životinja u Indiju.

Autor: Tanjug.rs