Pravovremeno prepoznavanje simptoma ključno za rano otkrivanje i sprečavanje ozbiljnijih problema ☝️

Insulinska rezistencija predstavlja stanje u kojem telo ne reaguje adekvatno na insulin, hormon koji je ključan za regulaciju nivoa šećera u krvi. Ovo stanje može biti prethodnik dijabetesa tipa 2 i povezano je sa brojnim zdravstvenim rizicima. Prepoznavanje simptoma insulinske rezistencije može biti ključno za rano otkrivanje i sprečavanje ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Jedan od glavnih simptoma insulinske rezistencije je povećanje telesne težine. Ovo se često dešava uprkos redovnoj fizičkoj aktivnosti i pravilnoj ishrani. Takođe, osobe sa insulinskom rezistencijom često imaju visok nivo triglicerida i nizak nivo dobrog HDL holesterola, što su faktori rizika za srčane bolesti.

Drugi simptomi uključuju stalnu glad i česte napade gladi, čak i nakon nedavnog obroka, kao i umor i osećaj letargije. Povišeni nivoi šećera u krvi mogu izazvati i promene raspoloženja, nervozu i anksioznost.

Osobe sa insulinskom rezistencijom često imaju problema sa regulacijom nivoa šećera u krvi, što može dovesti do hipoglikemije ili hiperglikemije. Hipoglikemija, ili nizak nivo šećera u krvi, može izazvati simptome poput drhtanja, znojenja, glavobolje i osećaja slabosti. Sa druge strane, hiperglikemija, ili visok nivo šećera u krvi, može izazvati žeđ, često mokrenje, zamagljen vid i sporu zarastanje rana.

Prepoznavanje ovih simptoma može omogućiti pravovremenu intervenciju i sprečiti razvoj ozbiljnih zdravstvenih problema povezanih sa insulinskom rezistencijom. Važno je konsultovati se sa lekarom ako primetite bilo koji od ovih simptoma ili ako imate faktore rizika za razvoj ove metaboličke disfunkcije.

Autor: Balša Stupar