Mogu ozbiljno naškoditi metabolizmu 😳

Iako su određene grickalice primamljive, ne znači da su nužno zdrave, prenosi b92.net.

Neke od njih mogu značajno da utiču na naš metabolizam, ali i na celokupno zdravlje, dovodeći do problema poput insulinske rezistencije. Ove najgore grickalice često su prepune rafinisanih šećera, nezdravih masnoća i prerađenih sastojaka koji podižu nivo šećera u krvi i narušavaju sposobnost našeg tela da reguliše insulin.

Dijetetičarka i nutricionistkinja Krutika Nanavati otkrila je 2 takve grickalice.

1. Slatke energetske pločice 🍪

Nanavati kaže da granola pločice, voćne pločice i ostale slatke energetske pločice, koje se često reklamiraju kao zdrave opcije, možda nemaju toliku nutritivnu vrednost kao što mislimo. Takođe, napominje kako ove prerađene grickalice mogu naškoditi metabolizmu i uzrokovati insulinsku rezistenciju.

- Previše šećera može uzrokovati brze promene nivoa šećera u krvi. To može dovesti do problema s insulinom i insulinske rezistencije. Rafinisane žitarice i veštački zaslađivači mogu dodatno pogoršati ove probleme - objasnila je dijetetičarka za SheFinds.

2. Krekeri 🥨

Prerađeni krekeri, pod šta mogu spadaju i perece, čips od krompira, kukuruza ili tortilje, obično sadrže rafinisane žitarice, visok udeo natrijuma i nezdrave masti. Nanavati upozorava:

- Slično slatkim grickalicama, krekeri napravljeni od rafinisanih žitarica nemaju vlakana i mogu uzrokovati skokove šećera u krvi - kaže ona.

Dodaje da konzumacija prekomerne količine natrijuma može dovesti do zadržavanja vode i visokog krvnog pritiska te opterećuje metabolizam.

- Nezdrave masti, kao što su delimično hidrogenisana ulja koja se nalaze u krekerima, podstiču upalu i mogu oštetiti zdravlje creva te da utiče na metabolizam - zaključila je nutricionistkinja.

Autor: index.hr / b92.net