Dugim aplauzom i ovacijama pozdravljen film u kojem je Žarko Laušević odigrao poslednju ulogu

Svečanom premijerom u Beogradu, u okviru zatvaranja 52. Međunarodnog filmskog festivala - FEST 2024, sinoć je premijereno prikazan dugoočekivani film Ruski konzul reditelja Miroslava Lekića.

Dugim aplauzom i ovacijama publika je nagradila glumačku i autorsku ekipu filma Ruski konzul, a posebno emotivan aplauz usledio je nakon posvete koju je glumcu Žarku Lauševiću posvetila produkcija ovog filma, koji je Lauševićeva poslednja uloga.

Film reditelja Miroslava Lekića, prema romanu Vuka Draškovića Ruski konzul, na filmsko platno donosi priču koja nas vraća u '70. godine, koje se mogu smatrati ključnim trenutcima kosovske krize, koja će definisati budući suživot Srba i Albanaca na Kosovu.

Foto: Marko Obradović Edge/Marko Obradović Edge

- Moji saradnici na fimu i ja bili smo veoma svesni da je ovo vrlo komplikovana tema i da je u pitanju film koji može da izazove kontroverze. Pokušali smo da se ne vodimo nijednim tuđim mišljenjem, već da napravimo film iz svog osećanja estetike i sadržajne forme koja treba da pruži neku vrstu zaključka,  da je svima u ekipi bilo važno da ne naprave crno – belu sliku, već da pokušaju da budu objektivni u celoj situaciji - izjavio je reditelj i scenarista Miroslav Lekić.

Filmsko ostvarenje Ruski konzul, iza koga stoje Telekom Srbija i Vision Team, od 07. marta se nalazi u redovnoj bioskopskoj distribuciji širom zemlje i regiona, a distribucija filma je poverena distributerskoj kući Art Vista.

- Posebno je zadovoljstvo, ali na prvom mestu i odgovornost, upustiti se u projekat kao sto je Ruski konzul. Tema koja obradjuje 70te godine i položaj Srba na Kosovu, kompleksne odnose Srba i Albanaca, emocije, postupke, dela, kao i složenost celokupnih društvenih okolnosti je nešto što je Miroslav Lekić na maestralan način približio i  probudio sećanje i saosećanje sa prošlošću. Poznavanje prošlosti je jedini put ka budućnosti kojoj stremimo i zato je ovaj film posebno značajan za srpsku kinematografiju kao i za celokupnu srpsku kulturnu baštinu. Posebnost filma je i činjenica da je ovo poslednja odigrana uloga Žarka Lauševića, koji je vrlo aktivno učestvovao kako u gradjenju lika tako i celokupnog projekta. Telekom Srbija nastavlja da se bavi hrabrim i autentičnim temama, onima koje slave i objašnjavaju našu istoriju kao i onima koje obradjuju savremene isečke života - izjavila je Aleksandra Martinović, direktorka Direkcije za multimediju Telekoma Srbija.

Ovaj uzbudljiv film donosi vrhunska  glumačka podela koju čine Žarko Laušević, Nebojša Dugalić, Paulina Manov, Svetozar Cvetković, Visar Vishka, Danica Radulović, Mensur Safqiu, Konstantin Fidanov, Petar Zekavica, Meto Jovanovski, Nada Macanković, Slaviša Čurović, Enver Petrovci, Tamara Aleksić i mnogi drugi. 

Foto: Marko Obradović Edge/Marko Obradović Edge

Autorsku ekipu čine filma Ruski konzul čine reditelj i scenarista Miroslav Lekić, saradnik na scenariju je Igor Bojović, producent Dragan Đurković, direktor fotografije Dalibor Tonković, kompozitori Aleksandra Kovač i Roman Goršek, montažer Petar Jakonić, kostimograf Snežana Karl.

Autor: redportal.rs