Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao u ponedeljak da je situacija na granici pokazala eroziju solidarnosti na dnevnoj bazi

Poljski farmeri će danas intenzivirati proteste na granici sa Ukrajinom, blokirajući skoro sav saobraćaj, u kako tvrde pokušaju, da se spasu njihova sredstva za život, dok Kijev tvrdi da ta situacija utiče na odbrambene sposobnosti Ukrajine.

Potparol poljskog Solidarnog sindikata poljoprivrednika Adrijan Vavržinjak najavio je da će doći do "celokupne blokade saobraćaja na graničnim prelazima".

Vavržinjak je rekao da će vojnoj pomoći biti dozvoljeno da prođe kroz granicu, ali da će doći do blokade luka i autoputeva, kao i celokupnog putničkog saobraćaja.

Ukrajinski prevoznici rekli su da planiraju miran protest na tri prelaza koja su već blokirali poljski poljoprivrednici.

U komentaru novinskoj agenciji Ukrinform, njihov predstavnik je najavio da će kontrolisati kretanje na prelazima sprečavajući poljske kamione da zaobiđu ono što je nazvao opštim redom.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je u ponedeljak da je situacija na granici je pokazala "eroziju solidarnosti na dnevnoj bazi".

On je naglasio da je samo pet odsto ukrajinskog poljoprivrednog izvoza prošlo granicu sa Poljskom, dodavši da se radi više o politici nego o žitu.

- Potrebne su nam zajedničke odluke, racionalne odluke, za rešavanje ove situacije - istakao je Zelenski.

Protesti poljskih poljoprivrednika su predviđeni da traju do 15. marta, prenosi .

Autor: redportal.rs