Sikorski rekao da Poljska neće slati trupe u Ukrajinu, pozivajući se na istoriju

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski kaže da su zapadne trupe već u Ukrajini, dodajući, u izjavi za DPA, da je to "janva tajna".

Šolc je 26. februara rekao da Nemačka neće slati krstareće rakete Taurus u Ukrajinu, između ostalog, zato što bi to zahtevalo učešće nemačkih trupa, što, kako je rekao, nije prihvatljiva opcija.

- Ono što Britanci i Francuzi rade u smislu podrške kontroli ne može se raditi u Nemačkoj - rekao je tada Šolc.

Opozicioni političari u Nemačkoj i neki u inostranstvu protumačili su te reči kao njegovu potvrdu da u Ukrajini već ima zapadnih vojnika.

Sikorski je rekao da Poljska neće slati trupe u Ukrajinu, pozivajući se na istoriju.

- Ukrajina i Poljska su bile jedna država 400 godina. To je sada sredstvo propagande u rukama Rusa. Dakle, trebalo bi da budemo poslednji koji će to uraditi - rekao je poljski ministar.

S druge strane, Sikorski je pozdravio činjenicu da je francuski predsednik Emanuel Makron ostavio otvorenu opciju slanja trupa na ratište.

On je istakao da je ruski predsednik Vladimir Putin prvo anektirao Krim, a zatim započeo rat u Donbasu na istoku Ukrajine, nakon čega je usledila potpuna invazija Ukrajine.

- Mi brinemo kako da se nosimo sa tim. Mogu da razumem Makronovu stratešku, ili u ovom slučaju taktičku, logiku da zavrti priču. Pustite Putina da brine šta ćemo da radimo - rekao je Sikorski.

Autor: redportal.rs