Umesto da se traži prekid sukoba, dodao je Sijarto, na predlog francuskog rukovodstva raspravlja se o ideji slanja zapadnih trupa u Ukrajinu

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto poručio je danas da lideri zapadnoevropskih zemalja treba da priznaju da je njihova vojna strategija u Ukrajini propala i da stvara rizik od novog svetskog rata. On je na Fejsbuku napisao da je situacija u Evropi „kritična”, kao i da je pretnja od izbijanja svetskog rata "sve akutnija".

- Lideri Zapadne Evrope treba da priznaju da je njihova vojna strategija u Ukrajini propala i da bi prekid vatre odavno bio postignut da su uložili barem polovinu svojih napora za uspostavljanje mira, a ne za snabdevanje Ukrajine oružjem - naveo je šef mađarske diplomatije.

Umesto da se traži prekid sukoba, dodao je Sijarto, na predlog francuskog rukovodstva raspravlja se o ideji slanja zapadnih trupa u Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, slogan "Najbolja odbrana je dobar napad" sada se koristi za "podsticanje pretnje svetskim ratom".

- Moguće raspoređivanje kopnenih trupa u Ukrajinu potpuno je u suprotnosti sa do sada donetim odlukama NATO. Ne želimo rat u Evropi i nadamo se da će naše evropske kolege prestati da se igraju vatrom - poručio je Sijarto.

Autor: redportal.rs