Ruski predsednik Vladimir Putin rekao u decembru 2023. da ne bi bilo "u interesu Jermenije" da napusti ODKB

Jermenija je de fakto suspendovala svoje učešće u ključnom bezbednosnom sporazumu sa Rusijom, rekao je premijer Nikol Pašinjan.

U intervjuu za Frans 24 koji je emitovan u četvrtak, Pašinjan je rekao da je njegova zemlja postala nezadovoljna Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), šestočlanim blokom osnovanim ubrzo nakon raspada Sovjetskog Saveza.

- Smatramo da, u slučaju Jermenije, sporazum nije primenjen, posebno u periodu 2021-2022, i nije mogao da prođe nezapaženo. Mi smo suspendovali naše učešće u ovom sporazumu. Videćemo šta će biti dalje - objasnio je Pašijan.

Jermenija je prošle godine počela da odbija da prisustvuje određenim događajima ODKB-a i vojnim vežbama. Pašinjan je, međutim, ranije rekao da Jerevan ne planira da formalno prekine veze sa blokom. On je, međutim, pozvao alijansu i njenu vodeću članicu Rusiju da podrže Jermeniju tokom njenog sukoba sa Azerbejdžanom.

Ranije ovog meseca, Jerevan i Baku su se međusobno optuživali da su započeli okršaj na granici u kome su poginula četiri jermenska vojnika, a ranjen jedan azerbejdžanski graničar. Pašinjan je nakon sukoba tvrdio da Azerbejdžan planira "rat punog obima".

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u decembru 2023. da ne bi bilo "u interesu Jermenije" da napusti ODKB. On je, međutim, dodao da konačnu odluku treba da donese Jerevan, i naglasio da Moskva želi da zadrži prijateljske odnose sa tom južnokavkaskom zemljom.

Autor: redportal.com