Vrlo je moguće jesti gulaš i čorbu STARIJU OD VAS SAMIH 😃

U Krung Thep Maha Nakhon u Bangkoku nalazi se višestruko nagrađivani restoran koji se naziva Vatana Panić, gde možete da naručite i pojedete (najvažnije) čorbu/supu od govedine i koze koja je stara POLA VEKA - tačnije 49 godina.

Zlatno braon tečnost koju opisuju kao apsolutno fantastično ukusnu i aromatičnu, kao i da poseduje neviđenu dubinu ukusa koju je teško objasniti, kuva neprestano već tri generacije kuvara koji rade u restoranu. Svake noći, šta god da je u loncu, se čuva i iznosi ponovo sledećeg dana. Dodaje se još sastojaka, i ceo proces počnje iznova, svakog jutra i svake večeri - i tako već decenijama.

U japanu restoran Otafaku u Asakusa distriktu u Tokiju služi gulaš po imenu oden, koji se konstantno obnavlja još od 1945. godine. Jedini razlog zašto nije star od 1916. godine, kada je restoran i otvoren, je jer je gulaš izgubljen tokom jednog od napada saveznika tokom Drugog svetskog rata.

Prema drugoj legendi, koja je takođe iz Japana, jedna supa je trajala punih POLA MILENIJUMA čak od 15. veka! Ali je nažalost i ona izgubljena tokom Drugog svetskog rata.

Iako zvuči neverovatno, ipak nije to kao da jedete delove mesa od koze i goveda starih nekoliko decenija, iako u sebi sadrži delove tečnosti i tragove supa od pre nekoliko decenija.

Čorbe i gulaši su pod stalnom vatrom i konstantno se mešaju, stavrajući dovoljno toplote da ubiju svaku bakteriju posebno one koje bi mogle da se unesu tokom dnevnih dopuna sastojcima. Dokle god nema sastojaka koji bi negativno mogli da utiču na ljudsko zdravlje i dok se tečnost stalno drži na temperaturi koja ubija sve bakterije, čorba/gulaš može da se jede duugo duuugo vremena.

Autor: redportal.rs