Jedno oštro oko je sve što je potrebno 😃

Čitajući novine i vesti o novotkrivenoj ploči sa predstavama u Španiji, istraživač sa oštrim okom za detalje primetio je da je arheolozima promaklo VELIKO otkriće - ne samo da su se na ploči nalazile scene borbe, već i misteriozno pismo nepoznatog jezika.

Ploča dugačka 20 centimetara je skoro otkrivena tokom arheoloških iskopavanja u španskom gradu Guarena. Lokalitet poznat pod imenom Kasas de Turunelo pripada kasnom periodu tzv. Tartesijanske civilizacije koja se razvila u jugoistočnom delu iberijskog poluostrva pre oko 2.500 godina.

Kada je 6. juna Španski državni savet za istraživanje objavio otkriće nalaza, u opisu je navedeno samo da se radi o predstavi individua u borbi - odnosno o predstavi ratnika. Upravo je ova vest privukla pažnju Huan Ferera, stručnjaka za kompjutere i eksperta za paleohispanske hezike Univerziteta u Barseloni. Kako je naveo:

Pored predstava ratnika, kada sam malo bolje pogledao ploču uvideo sam da na jednoj njenoj strani postoji paleohispanski znak; znak koji se ne može pomešati niti biti bilo šta drugo.

Nakon što je uvideo šta se nalazi na ploči, kontaktirao je Institut za arheologiju u gradu Merida i tražio bolje slike nalaza. Na njima je uvideo da je u pitanju veoma redak primer natpisa.

Posle proučavanja fotografija sa natpisom, video sam da sve ukazuje da je u pitanju južni alfabet sa početnom sekvencom teksta - ABeKaTuIKeLBaNS?ŚTaUE - što je gotovo istovetno kao današnji alfabet izuzev 11 znaka koji je specijalnog oblika.

Paleohispanski tekstovi (sistem pisanja koji je korišćen pre dolaska latinske forme alfabeta) se deli u dve familije - 1. Severoistočna familija, 2. Južna familija. Veruje se da su oba pisma potekla od feničanskog sistema, nastalog u okviru feničanske cilizicije na Bliskom istoku koja je postojala pre oko 3.000 godina na obalama Izraela, Palestina i Libana u moćnim gradovima državama poput Tira, Sidona i Biblosa.

Otkriće je posebno značajno jer je jedino od dva druga dokaza koja prikazuju alfabete južnog porekla. Vrlo je verovatno da postoje dodatna slova i simboli koji tek trebaju da budu otkriveni. Što se tiče ove pločice, njen donji deo nedostaje i predpostavlja se da bi možda moglo na njoj da se nalazi i do 32 simbola.

Ovaj primer alfabeta ima 27 znakova i jedini je kompletan koji nam je poznat. Drugi je otkriven tokom iskopavanja u Vilasvijehasu del Tamuha, ali podosta fragmentovan. Na njemu se vidi tek nekolicina centralnih znakova. Stoga je najnoviji nalaz treći alfabet koji nam pruža veliki broj novih informacija.

Autor: redportal.rs