ŠAPIĆ: Srpski narod uvek bio dostojanstven, odvažan i human jer je poštovao čak i svoje neprijatelje.

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić prisustvovao je danas centralnoj državnoj ceremoniji obeležavanja 109. godišnjice Kolubarske bitke u Prvom svetskom ratu i tom prilikom u ime Grada Beograda položio vence u kripti Hrama Svetog mučenika Dimitrija.

On je istakao da je ovo posebno mesto naročito ako se uzme u obzir momenat u kome se nalazimo mi kao zemlja, ali i čitav svet.

– Mi smo na mestu gde su zajedno sahranjeni srpski vojnici i naši tadašnji neprijatelji, austrougarski vojnici. Ovo mesto je važno zato što pokazuje sve ono što neki pokušavaju, a to je da nas etiketiraju i obeleže kao narod koji nema časti, da smo genocidan narod i da ne zaslužujemo minimalno poštovanje. Sam čin na ovom mestu pokazuje upravo obrnuto, da je srpski narod uvek bio dostojanstven, odvažan i human jer je poštovao čak i svoje neprijatelje.

On je naglasio da je zato važno da se "setimo naših đedova i prađedova" i žrtve koju su oni podneli da bismo mi danas živeli u zemlji u kakvoj živimo kao i da bi Evropa danas bila onakva kakva jeste.

Podsetiću da se danas stalno ponavlja pitanje da li nas neko hoće da pusti u Evropu, a zaboravlja se da je Evropa ovde gde danas stojimo. Evropa smo mi i naši preci koji su je krvlju branili i odbranili, prvo od Osmanlija, a kasnije od Nemaca i nacista. I zato niti hoću niti želim da prihvatim da postoji bilo koji Nemac, Francuz, Englez ili Belgijanac koji je veći Evropljanin od nas koji smo danas ispred ovog svetog mesta. Ne treba da dozvolimo da nam oni od kojih smo branili Evropu danas postavljaju uslove da li će da nam daju pečat po kome ćemo mi da se zovemo Evropljani ili ne. Zato je naša obaveza još veća, da učimo iz naše prošlosti, da nam se neke greške ne ponavljaju i da pokušamo da nađemo minimum nacionalnog jedinstva.

Foto: grad beograd

Autor: Blic.rs