Veliki iskorak u pomoći roditeljima osnovaca i srednjoškolaca, poručuje Šapić 🏫🎒

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić najavio je danas da će svaki roditelj osnovca i srednjoškolca, po detetu, dobiti 20.000 dinara koje će moći da iskoristi za kupovinu udžbenika ili da na drugi način raspodeli ta sredstva.

Napomenuo je da se time ostavlja prilika da roditelji sami odluče da li će kupiti nove knjige ili polovne, kao i da li će mlađe dete naslediti od starijeg udžbenike, a samim tim novac potrošiti na ostale potrebe.

Najjeftiniji komplet je oko 11.000 dinara, dok je najskuplji oko 16 do 17 hiljada. Vidite jasnu razliku u odnosu pomoći koje dajemo i novca koji je potreban za udžbenike. Oni to mogu da raspodele i na drugi način, posebno zato što je mesec septembar težak za kućni budžet. 📔

Dodaje da prijava počinje 22. aprila i da će trajati do kraja leta, a da će procedura biti slična onoj koja je bila za pomoć države u doba epidemije koronavirusa. Dodaje da je uveren da ko god bude vodio Beograd u narednom periodu, neće ukinuti ovu meru.

Ovo je veliki iskorak u pomoći roditeljima osnovaca i srednjoškolaca. 🎓

Šapić je najavio i da će se i ove godine nastaviti sa praksom besplatnog ulaza na sve gradske bazene za sve stanovnike prestonice. Kao i prethodne godine, prijava će se obavljati u opštinama, kaže Šapić i podseća da je prošle godine više od 120.000 Beograđana izvadilo kartice za bazen.

Aleksandar Šapić najavio je danas da će predložiti formiranje posebnog tela koje će odlučivati o tome ko može da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. On je rekao da bi u tom telu bili predstavnici Srpske akademije nauka, ministarstava i svih drugih relevantnih institucija, koje bi na kraju donosilo odluku o tome ko zaslužuje da bude sahranjen u Aleji. On je odbacio optužbe opozicije da je lično zabranio sahranjivanje pojedinih građana u Aleji, okarakterišući ih kao manipulacije.

Šapić je napomenuo da, ranijom odlukom, gradonačelnik ima diskreciono pravo da odluči da li neka preminula osoba može da bude sahranjena u Aleji, ali da ovog puta to čini celokupan Privremeni organ većinskim odlučivanjem, s obzirom na to da trenutno ne postoji funkcija gradonačelnika. Kada je u pitanju odluka o sahrani fotografa Tomislava Peterneka, on je podsetio da je bio uzdržan na glasanju, da je dvoje bilo za i dvoje protiv. Samim tim to pitanje nije moglo da se nađe na dnevnom redu, kaže predsednik Privremenog organa Beograda. Svoj uzdržan glas pravdao je time da nije u redu da samo jedan čovek ponese takav teret odgovornosti. Podsetio je da je u Aleji ostalo svega 19 grobnih mesta.

Dok sam bio gradonačelnik, nekoliko puta sam to diskreciono pravo iskoristio pod zaista strahovitim pritiskom, iako sam znao koliko je mesta ostalo. Uvek sam se pitao: Zašto ja da o tome odlučujem? Niti imam neophodnu kvalifikaciju, niti mislim da postoji jedan čovek koji može o tako važnoj stvari da odlučuje, već bi valjda trebalo da postoji neko telo, a i kriterijumi da budu ozbiljniji.

Kaže da je jasno da je Beogradu potrebna nova Aleja zaslužnih građana, a da bi neka od mogućih lokacija mogla biti na Bežanijskom groblju.

Autor: tanjug.rs